Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Puževi golaći
  • 29.06.2015. 15:00

Gmizavi nudisti - pivopije

Poslednjih deset godina u celoj Evropi je registrovano prenamnožavanje puževa, pojavljuju se posle poplavnih godina i izuzetno im pogoduje blaga zima.

  • 353
  • 50
  • 0

Milioni nezvanih gostiju okupiralo je ove godine Prilke kod Ivanjice. Gosti nisu izbirljivi - jedu sve što im se nađe na putu, od trave, preko cveća, do voća i povrća. Naravno, u pitanju su puževi golaći.

Pohod počinju pred suton

U malinjaku Đorđa Simeonovića sve je više suvih stabljika, zbog, kako smatra, najezde ovih mekušaca štetočina. Po suncu ih nema, ali pred suton počinje pohod miliona puževa golaća, koji nisu izbirljivi kada je hrana u pitanju, kaže Đorđe: "Kad padne kiša nema gde nogom da staneš. Jedu sve redom i maline i krompir, u baštici, plasteniku, nema šta ne jedu. Pasulj, cveće...".

Biljka koju su uništili puževi
Puževi uništavaju sve pred sobom

Osim što vole noćni provod, ovi gmizavi nudisti su se dokazali i kao meraklije, jer ih privlači pivo. Međutim, da bi se suzbila ovako masovna pojava puževa, bile bi potrebne cele cisterne za mamke. Ali, utapanje je samo jedno od brojnih rešenja.

Postoje hemijski preparati kao što su mesuroli, limacidi, pužomori. Rastvori od lavande ili aromatičnih biljaka spadaju u ekološke supstance. Međutim, one mogu promeniti ukus tretiranom voću ili povrću, pa bi paradajz ili kupus sa aromom lavande teško pronašli potrošača.

Puževi su postali globalni problem

Puževi golači
U celoj Evropi je registrovano

prenamnožavanje puževa

Puževi su inače globalan problem, kaže Milovan Vuksanović, profesor zaštite bilja u Poljoprivrednoj školi Ljubo Mićić u Požegi. "Poslednjih deset godina u celoj Evropi je registrovano prenamnožavanje puževa raznih boja: narandžaste, sive, braon, dužine od 2 do 15 centimetara, a pojavljuju se posle poplavnih godina i izuzetno im pogoduje blaga zima", objašnjava Vuksanović te dodaje da bi u njihovom suzbijanju mogli pomoći mamci, kako od piva, tako i od kora lubenice ili dinje, te rastvor od sredstava za pranje sudova.

Rastvor treba nasuti u tegle, lavore ili sličan sud, a potom ukopati na više lokacija oko povrtnjaka ili voćnjaka. Tokom noći će biti privučeni mirisom i taj obrok će im sigurno biti poslednji. Postoji i manje human način uništavanja, spaljivanjem puževa na pepelu, koji se raspe oko povrtnjaka. Međutim, takav postupak može prouzrokovati neprijatan miris povrću ili voću.

Patke, guske i ježevi kao moguće rešenje

puževi golači

Hranu ne biraju, jedu sve

Golaći su u nekim državama doveli i do rentiranja indijske patke za 5 evra dnevno, kaže Milovan Vuksanović: "Ona može dnevno da pojede do sto komada puževa. Nedeljno rentiranje tih patki stoji 25 evra pa je u Evropi iznajmljivanje guski i patki za suzbijanje puževa u povrtnjacima i baštama gotovo preraslo u biznis".

Simeonovići imaju domaće patke, ali one ne mogu protiv tolike sile golaća. Među dobre terminatore golaća spada i šumski jež, ali ni njih nema u tolikom broju koliko puževa. Stručnjaci kažu da je trajno rešenje na jesen prevrnuti svaki kamen, pokupiti jajašca, koja su veličine granule mineralnog đubriva. Za takav poduhvat potrebno je mobilisati čitav komšiluk i u jesenjem periodu složno uništiti buduće generacije puževa.


Tagovi

Puževi golaći Milovan Vuksanović Đorđe Simeonović Malinjak Prilke Ivanjica Indijska patka Šumski jež Povrtnjaci Bašte Voće Povrće Štete Mamci


Autor

Predrag Stojković

Više [+]

Predrag Stojković, Požega