Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Troškovi proizvodnje
  • 30.03.2022. 15:00

Globalne cene azotnog đubriva učetvorostručene od 2020. - rastu i dalje

Za sada će više cene žitarica nadoknaditi porast troškova inputa, ali se postavlja pitanje šta će biti u budućnosti.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 198
  • 72
  • 0

Globalne cene đubriva prošle nedelje porasle su za skoro 10 odsto. Bloombergov indeks cena Green Markets je objavio da su dostigle najviši nivo ikad zabeležen. Na svetskom tržištu je bilo 40 odsto skuplje nego pre mesec dana, pre početka sukoba u Ukrajini, piše Agrarheute.

Nagli rast je ukazao na zavisnost poljoprivrednih proizvođača od ruskog izvoza.

Poremećena trgovina sa Rusijom

Zemlje koje su već pogođene nestašicom hrane sada su pred novim problemima nedostatka i sirovina i hrane.

"Trgovina između Rusije i ostatka sveta nije stala, ali je ozbiljno poremećena jer uvoznici i zakupci brodova izbegavaju zemlju zbog visokih premija za rizik", rekao je Kris Loson iz londonske konsultantske firme CRU.

Rusija je pokrivala oko 14 odsto svetskog izvoza đubriva, a privremena obustava će imati veliki uticaj na tržište hrane.

Pored toga, visoke cene prirodnog gasa dovele su do ograničenja u evropskoj proizvodnji ove vrste robe i dodatno ograničile ionako nesigurno tržište.

Loson je dodao da su se od početka 2020. globalne cene azotnog đubriva učetvorostručile, a fosfata i potaše utrostručile. Istakao je da su poljoprivrednici u razvijenim tržištima imali koristi od visokih poljoprivrednih cena, koje su delimično pomogle da se nadoknade oni inputi, ali oni u kombinaciji s nedostatkom ponude sve više remeti globalnu potražnju.

Troškovi će se itekako odraziti na zaradu (Foto: Depositphotos/dusanpetkovic)

Univerzitet Ilinoj je procenio direktne troškove poljoprivrednika za 2022., uključujući đubrivo, proizvode za zaštitu bilja, seme, sušenje, skladištenje i osiguranje, na 1.265 USD po ha, u odnosu na trošak od 966 USD po ha u 2020. što je povećanje za trećinu.

Cene troškova će i dalje rasti

Robert Foks, direktor američke CoBank, izjavio je da u zavisnosti od useva, đubriva čine 10 do 20 odsto ulaznih troškova gazdinstva.

Više cene žitarica će nadoknaditi porast troškova inputa, ali se postavlja pitanje šta će biti u budućnosti. Foks smatra da će više vrednost pšenice, kukuruza i soje premašiti povećanje ulaznih troškova za 2022. sezonu što bi značilo opstanak uzgajivača. Međutim, ne radi se samo o povećanju troškova za đubriva već i svih ostalih, a to će se itekako odraziti na zaradu koja se očekuje od izuzetno visokih cena žitarica.

Kada soju sejati pre kukuruza?

Ekonomisti sa Univerziteta Ilinoj procenjuju povraćaj od 682 USD po hektaru za kukuruz koji se uzgaja na farmama visokog prinosa u centralnom Ilinoisu i 491 USD po hektaru za soju. Foks je oprezno optimističan u pogledu profitabilnosti poljoprivrednika u 2022. i zabrinut za dalji razvoj situacije. Predviđa da će cene ostati na višem nivou u narednih nekoliko godina jer će situacija u Ukrajini ostaviti višegodišnjeg traga. Ne očekuje pad cena inputa i ukazuje da će poljoprivrednici, industrija i potrošači morati tome da se prilagode.


Tagovi

Troškovi proizvodnje Đubrivo Ukrajina Cena đubriva Rast cena Zavisnost od Rusije


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]