Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 02.06.2021. 07:30

Glifosat doprinosi konzervativnoj poljoprivredi i biološkoj raznovrsnosti?

Konzervativna poljoprivreda se zasniva na tri principa: minimalnoj obradi zemljišta uz trajni pokrivač tokom cele sezone kao i rotaciji i diverzifikaciji useva. Glifosat pomaže u smanjenju korišćenja mehanizacije?

Foto: Martina Popić 
  • 189
  • 15
  • 0

Zabrinutost zbog uticaja glifosata na zdravlje i životnu sredinu i dalje traje, a očekivanja su da će se rasprava o produženju dozvole i nakon 2022. i dalje žestoko voditi. Studije o njegovim učincima na zdravlje dale su oprečne rezultate.

UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštile su da je malo verovatno da ta aktivna materija predstavlja kancerogen rizik za ljude. Isto mišljenje dele i Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) i Evropska agencija za hemikalije (ECHA). Međutim, Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) je 2015. godine zaključila da je ta tečnost verovatno kancerogena za ljude.

Strana koja se bori za produženje njegovog korišćenja smatra kako on doprinosi konzervativnoj poljoprivredi koja se zasniva na tri principa: minimalnoj obradi zemljišta uz trajni pokrivač tokom cele sezone kao i rotaciji i diverzifikaciji useva, piše euractiv.

Prema glavnom sekretaru Evropske organizacije za očuvanje poljoprivrede (ECAF), Emiliju Gonzalesu glifosat smanjuje korišćenje mehanizacije.

"Ako se on zabrani, neki bi farmeri primenjivali alternative, a mnogi od njih vratili bi se obradi zemljišta", pojasnio je rekavši da je to loš izbor jer se ono tada mora orati i prevrtati. Iako taj postupak omogućava lakšu setvu, on tvrdi da smanjuje kvalitet zemlje, uzrokujući zbijanje i eroziju.

Koja su alternativna rešenja umesto primene glifosata?

"Što se zemlja više obrađuje, to će biti manje biološke raznovrsnosti", upozorio je rekavši da intenzivna obrada ima gore učinke od ove aktivne materije.

"Ne postoji aktivnost koja nema rizik za životnu sredinu. Ništa nije 100 odsto održivo i nema rizik nula odsto", zaključio je.

Glifosat za predsetvenu upotrebu

Maks Šulaman je finski poljoprivrednik koji svoje gazdinstvo od 1992. godine vodi po no-till principu, odnosno bez obrade zemljišta. Kaže da se za to odlučio jer je tražio alternativu poljoprivrednoj mehanizaciji.

Upitan slaže li se sa konačnom solucijom da se glifosat ograniči na predsetvenu upotrebu, rekao je da bi to bilo izvodljivo u severnoj Evropi gde se prilikom jesenje setve farmeri nose sa velikim problemima zbog korova.

"Pažnja medija, kada je u pitanju glifosat i kritike onih koji se protive njegovom ponovnom odobrenju neće prestati", smatra Karin von Deten iz agrohemijske kompanije Nufarm, koja je članica grupe koja zagovara njegovu ponovnu dozvolu.

"Lično mi ne smeta ako rešenje možemo postići naučno utemeljenim postupkom, a vlade sprovode procenu rizika", rekla je dodajući da sistemu EU treba verovati jer postavlja vrlo visoke standarde za potrošače i životnu sredinu.


Tagovi

Glifosat Obrada zemljišta Zabrana Alternative Konzervativna poljoprivreda No till


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!