Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Genetski inženjering
  • 17.07.2022. 15:00

Genetski modifikovani usevi na pragu EU?

Debata u Parlamentu se fokusirala na moguće strategije prilagođavanja sve češćim vrelim talasima, suši, ali i štetočinama na usevima.

Foto: Željka Rački Kristić
  • 1.677
  • 96
  • 0

Na nedavno održanoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu italijanski zastupnici su u toku razgovra sa poverenikom EU za inovacije i međuinstitucionalne odnose, Marošem Šefčovičem izrazili svoju podršku genetski modifikovanim usevima, izveštava Euractiv.

Debata je imala u fokusu moguće strategije prilagođavanja klimatskim promenama, prvenstveno na toplotne talase i sušu koji postaju sve češći, a njihov uticaj sve razorniji.

Italija pogođena sušom

Vreli talas koji pogađa Italiju doneo je mnogo problema. Osim manjka vlage u zemljištu, nema vode za navodnjavanje, a proglašeno je i vanredno stanje u pet regija.

U pet italijanskih regija proglašeno vanredno stanje zbog suše

Reka Po je na rekordno niskom nivou, a more prodire duboko u kopno. U mnogim opštinama se od građana zahteva da racionalizuju potrošnju.

"Evropa će morati da bude u stanju da se osim hitnih, pozabavi i ovim merama", rekao je italijanski poslanik Antonio Tajani. Zatražio je dugoročni plan koji bi garantovao snabdevanje vodom i liberalizaciju upotrebe novih tehnologija takozvane potpomognute evolucije tako što će ih odvojiti od GMO pravila. To uključuje nove tehnike uzgoja biljaka (New Plant Breeding Techniques - NPBT), koje predstavljaju genetski inženjering kako bi se poboljšale osobine biljaka poput otpornosti na sušu i štetočine.

Poziva se i na ukidanje zabrane upotrebe GMO-a za stočnu hranu (Foto: M.C.Celić)

Da li je GMO rešenje problema?

U Italiji GMO i nove tehnike uzgoja vide kao moguće rešenje na probleme koji su rezultat klimatskih promena. Nedavno je Stefano Patuaneli, ministar poljoprivrede, hrane i šumarstva, pozvao na ukidanje zabrane upotrebe GMO-a za stočnu hranu zbog nestašice na italijanskom tržištu. Zastupnici su istakli potrebu za usevima koji su otporni na sušu.

Poverenik Šefrovič je potvrdio nameru Komisije da tokom vanrednih situacija radi zajedno sa državama članicama. Rekao je da Evropa mora delovati kada su u pitanju prilagođavanja klimi, smanjenje rizika od katastrofa i spremnosti na njih. Istakao je potrebu za boljim upravljanjem vodom i zemljištem.

EK je istakla i potencijal novih genomskih tehnika NGT koje mogu doprineti ostvarenju ciljeva Zelenog dogovora, a koji uključuje ciljeve smanjenja upotrebe i rizika od pesticida za polovinu. Očekuje se rastuća digitalizacija u poljoprivredi koja bi uz bioinformatiku i genomiku biljaka smanjila upotrebu pesticida i đubriva.


Tagovi

Evropska Komisija Italija Suša Genomska tehnika Klimatska kriza Maroš Šefovič


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer