Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 17.06.2021. 18:00

Francuski stručnjaci pronašli alternative neonikotinoidima

Francuska agencija ANSES je otkrila četiri kratkoročna rešenja koja bi mogla da posluže umesto neonikotinoida i još 18 mogućnosti koje će biti dostupne za dve do tri godine.

Foto: Renata Prusina
  • 146
  • 12
  • 0

Francuska agencija odgovorna za odobrenja sredstava za zaštitu bilja ANSES, ispitala je alternative neonikotinoidima u uzgoju šećerne repe koji su zabranjeni za upotrebu od 2018. godine. Istovremeno su pregledali i 3.800 naučnih radova i doneli odluku o tome koje su 22 mogućnosti zamene ove aktivne materije, od kojih su četiri kratkoročne, piše news.in-24.

To uključuje aktivne materije flonikamid i spirotetramat, odobrene za korišćenje u Evropskoj uniji. Osim njih, navode da je pogodno malčiranje kao i organsko đubrenje.

"Ova rešenja su efikasna, ali nisu dovoljna za samostalnu upotrebu", napominju iz ANSES-a pojašnjavajući da će uz njih biti potreban integrisani pristup zaštite bilja kako bi se postigla dovoljna efikasnost, a možda i evolucija u proizvodnim praksama. 

Na raspolaganju još 18 opcija

Dakle, iako je većina zamena postigla dobru efikasnost, samostalno nisu mogle u dovoljnoj meri da smanje štetu koju su prouzrokovale lisne vaši i virus žutice. Zbog toga ova agencija traži unapređenje istraživanja i razvoja alternativnih praksi kako bi se metode delotvorne na ostale useve prilagodile i uzgoju šećerne repe. Prema njima, važno je i testiranje kombinacija sredstava za zaštitu bilja kao deo integrisanog pristupa zaštiti useva.

Osim ranije spomenutih alternativa koje su već dostupne, u naredne dve do tri godine biće ih još 18, navode iz ANSES-a. Osim pesticida, spominju i biološke metode poput upotrebe mikroorganizama i korisnih insekata, kao i biljnih i mineralnih ulja, kao i novih sorti i biljnih stimulatora.

Vlasti u Francuskoj takođe vide izlaz u metodama uzgoja šećerne repe u kombinaciji sa drugim usevima koji utiču na populaciju lisnih vaši ili privlače njihove prirodne neprijatelje.


Tagovi

Lisne vaši Zaštita bilja Alternative Neonikotinoidi Uzgoj šećerne repe Francuska


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.