Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastična ambalaža
  • 06.01.2022. 18:00

Francuska zabranila prodaju povrća i voća u plastičnim kesama

Emanuel Makron kaže da je ova zabrana prava revolucija. Hoće li i ostale zemlje smanjiti upotrebu jednokratne plastike?

Foto: Depositphotos/wolf1966.gmail.com
  • 173
  • 72
  • 0

Prodaja krastavaca, šargarepe, tikvica,  jabuka, pomorandži i još 30 drugih vrsta voća i povrća zapakovanih u plastičnu foliju zabranjena je u Francuskoj od 1. januara. Ekološke grupe i potrošači pozivaju i druge zemlje da slede ovaj Zakon o zabrani korišćenja plastične ambalaže.

Kako piše Guardian, francuska vlada je uverena da će ova odluka rezultirati smanjenjem više od milijardu komada ove vrste ambalaže za jednokratnu upotrebu, jer se u ovoj zemlji u 2021. godini 37 odsto svežeg voća i povrća prodavalo umotano.

Prema anketi "Friend of the Earth", veliki broj potrošača u Francuskoj i Velikoj Britaniji bio je izrevoltiran količinom plastike koju su dobijali prilikom kupovine ovih proizvoda, a 59 odsto njih misli da supermarketi i brendovi ne čine dovoljno da ponude ambalažu koja se može ponovo napuniti, više puta koristiti ili proizvode bez pakovanja.  

"Francuska preuzima vodeću ulogu u svetu svojim zakonom o postepenom ukidanju plastike za jednokratnu upotrebu do 2040. godine", rekao je Emanuel Makron i naveo da je ova zabrana "prava revolucija".

Francuska predsedava Većem EU: Za kakav agrar se zalaže Makron?

Pakovanja preko 1,5 kg i ona za sečeno i prerađeno voće biće izuzeta iz ove odluke.

Za neke vrste hrane, čeri paradajza, malina i borovnica, proizvođačima će biti dato više vremena da pronađu alternative za plastiku, ali i ta će se vrsta pakovanja postepeno ukidati za svo voće i povrće do 2026.

"Francuski zakon je dobar i prikladan potez, ali je iznenađujuća lista izuzetog voća i povrća koje će sačekati još jednu godinu na prilagođavanje. To je šteta, a ljudi su svesni da se treba hitno delovati po ovom pitanju", rekla je Mojra Turnur, ispred nevladine organizacije "Zero Waste France", misleći na izuzeće koje uključuje mladi luk, brokoli, mahunarke, gljive, kajsije, breskve.


Tagovi

Francuska Plastika Ambalaža Plastična ambalaža Prodaja voća Prodaja povrća Plastične folije


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.