Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fil Hogan
  • 27.08.2020. 13:10

Fil Hogan podneo ostavku - prekršio mere protiv virusa korona

Bio je na večeri sa 82 zvaničnika, a dozvoljeno je šest. Nije se držao ni pravila o odlasku u samoizolaciju nakon što je u Irsku došao iz Brisela.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 71
  • 3
  • 0

Fil Hogan još je jedna žrtva virusa korona, ili bolje rečeno, žrtva pogrešne odluke. Ovaj političar Evropske unije, njen poverenik za trgovinu i bivši poverenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, podneo je predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen ostavku zbog kršenja protivpandemijskih mera. 

"Sve je jasnije da je kontroverza u pogledu moje nedavne posete Irskoj počela da odvraća pažnju s mog rada kao evropskog poverenika i diskredituje moj rad u sledećim ključnim mesecima, posebno pregovorima o sporazumu o budućim odnosima s Velikom Britanijom", komentarisao je u saopštenju o ostavci. 

Nije se držao pravila

Poseta Irskoj, koja je pod pritiskom der Lejen, opisao je na četiri stranice, odvijao se od 31. jula do 21. avgusta. Pred sam odlazak, 19. avgusta, u Galveju je prisustvovao večeri na kojoj je bilo više od 80 ljudi, što je daleko više od šest koliko dopuštaju irska pravila. 

Osim toga, nije se držao pravila o odlasku u samoizolaciju nakon što je u tu zemlju došao iz Brisela. Tada se pozvao na negativan test na COVID-19 smatrajući da je dovoljno da ne prekrši pravilo o karantinu. Mediji navode i kako ga je dva dana nakon večere irska policija zaustavila, jer je dok je vozio razgovarao na mobilni.

Odlazak u vreme nezgodno za EU 

"Životna čast mi je bila služiti kao evropski poverenik, prvo u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a zatim u trgovini. Verujem da je projekat Evropske unije ključno postignuće našeg zajedničkog kontinenta: snaga za mir i prosperitet kakvu svet nikada nije video", reči su ovog Irca, rođenog u Kilkeniju. 

Nezgodno je što njegov odlazak stiže u vreme posebno napetih trgovinskih odnosa EU-a sa SAD-om, Kinom, ali i Bregzita. 

"Kao povereniku EU za trgovinu bio mi je prioritet da ojačamo vodeću ulogu u trgovini i ojačamo sposobnost da se zaštitimo od nepoštenih trgovačkih praksi. EU mora da ostane u središtu multilateralnog sistema otvorene, poštene trgovine i trgovine koja počiva na pravilima.

Predsednica der Lejen je prihvatila i kratko komentisala njegovu odluku.

"Vrlo sam zahvalna na njegovom neumornom radu poverenika za trgovinu od početka ovog i na pređašnjem uspešnom mandatu poverenika zaduženog za poljoprivredu. Želim mu sve najbolje ubuduće."


Tagovi

Phil Hogan Poverenik Ostavka Protivpandemijske mere Kršenje Irska


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer