Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest poljoprivrednika
  • 15.11.2019. 19:00
  • Hamburg, Nemačka

Farmeri sa 4.000 traktora zakrčili ulice Hamburga

Poljoprivrednici su želeli da pokažu kako nemačka vlada ne ceni ono što oni čine za ekonomiju cele zemlje nego se bave, kako farmeri tvrde, maltretiranjem i zanosom u ime ostvarenja zelenih ciljeva.

Foto: YouTube/PrintScreen/Ruptly
  • 560
  • 27
  • 0

I nemački su farmeri izašli na ulice traktorima u znak protesta protiv novih ekoloških propisa. Sa 4.000 traktora su preplavili Hamburg, gde je danas održan sastanak regionalnih ministara zaštite životne sredine. Kolona duga kilometrima protezala se prometnim gradskim ulicama uzrokujući haos u samom središtu. Farmeri su pored toga održali i protestni skup na gradskom trgu Gaensemarkt. 

Slogani kojima su ispisani plakati na traktorima pozivaju na saradnju, a ne zabrane. Podsećaju da ako "Nema farme, nema hrane, nema budućnosti". Još jedan protestni moto bio je "Samo reci 'hvala'". Ovim su poljoprivrednici želeli pokazati kako vlada ne ceni ono što oni čine za ekonomiju cele zemlje nego se bave, kako farmeri tvrde, maltretiranjem i zanosom u ime ostvarenja zelenih ciljeva. 

Vlada želi da ograniči upotrebu nekih herbicida i đubriva

Naime, nemačko Ministarstvo zaštite životne sredine nedavno je predložilo niz propisa koji bi ograničili upotrebu određenih vrsta herbicida i đubriva, a sa ciljem zaštite ptica, insekata i podzemnih voda. Poljoprivrednici se boje da će ove mere ugroziti njihovu egzistenciju. 

"Ta su pravila toliko opterećujuća da nam ne dopuštaju normalan rad na farmama", izjavio je za RT Klaus -Peter Luht (Klaus-Peter Lucht), potpredsednik regionalnog udruženja poljoprivrednika. "Ne možemo uzgajati kvalitetan usev niti dobiti dobru hranu za stoku."

Farmeri žele da se s njima sarađuje pre donošenja odluka

Poljoprivrednici takođe optužuju vladu za izradu sve restriktivnijih pravila, a da se prethodno nisu savetovali s njima. Dirk Andresen, portparol pokreta Zemlja stvara vezu (Land Creates Connection), koji je organizovao skup, rekao je da ministarka za zažtitu životne sredine Svenja Šulce (Svenja Schulze) izbegava iskren dijalog.

"Pozvali smo je da dođe ovamo, ali ona je ostala u Berlinu ne želeći da razgovara sa nama", kaže Andersen koji je ranije upozorio da "stvari izgledaju tako loše da će kultura regionalne poljoprivrede dugoročno nestati."

Slični protesti održani su u različitim delovima Nemačke poslednjih meseci. Prošlog meseca kroz Bon je prošlo oko 1.000 vozila. Ministarka hrane i poljoprivrede Julija Kokner (Julia Koeckner) obećala je poljoprivrednicima subvencije i pomoć u modernizaciji, ali čini se da se njihov bes još uvek ne smiruje.

Podsetimo, prošlog su meseca holandski poljoprivrednici dva puta vozili svoje traktore u sporim kolonama širom zemlje kao znak protesta zbog odnosa vlasti prema njima u okviru akcije za smanjenje emisija ugljen dioksida i azota. 

Protest holandskih poljoprivrednika: Kolaps na ulicama, angažovana i vojska

Kako je izgledao protest u Hamburgu, pogledajte u videu ispod teksta: 


Tagovi

Propisi Protest farmera Hamburg Nemačka vlada Poljoprivrednici na ulicama


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!