Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti farmera
  • 28.11.2019. 13:00
  • Pariz, Francuska

Farmeri blokirali ulice Pariza - bacali slamu na Jelisejska polja

Konvoj traktora juče je u Parizu potpuno omeo saobraćaj, ali i dolio ulje na vatru zvanu socijalni nemiri sa kojima se suočava vlada Emanuela Makrona.

Foto: YouTube/PrintScreen/France24
  • 383
  • 17
  • 0

Nakon holandskih i nemačkih, na ulice Pariza izašli su i francuski poljoprivrednici sa svojim traktorima protestujući zbog vladine politike za koju kažu kako ugrožava njihovu egzistenciju. 

Konvoj traktora juče je u Parizu potpuno omeo saobraćaj, ali i dolio ulje na vatru zvanu socijalni nemiri sa kojima se suočava vlada Emanuela Makrona.  

Protestuju zbog zabrane glifosata 

Više od hiljadu traktora slilo se sa severa i juga zemlje, blokirajući auto - puteve i obilaznice. Poljoprivrednici su bacali slamu u centru grada, na Jelisejskim poljima (Champs Élysées), bulevaru koji je simbol velegradske raskoši i zakrčili saobraćajnice koje taj deo grada vežu sa Trgom Konkord (Place de la Concorde), glavnim gradskim trgom u Parizu. Morala je intervenisati i policija, navodi Reuters

Sindikati farmera zahtevali su sastanak sa Makronom kako bi ga upoznali sa onim što političke odluke pred njih stavljaju. Naime, francuska vlada odlučila je da zabrani herbicid glifosat do 2021. godine, čak pre od važeće politike Evropske unije. Obećali su izuzeće za one poljoprivrednike koji nemaju održivu alternativu. EU je prošle, 2018. godine dopustila upotrebu tog herbicida još pet godina, dakle do 2023. 

Razlog i sporazum sa Kanadom i Merkosurom

Ipak, nije samo ovo razlog protesta farmera. Poljoprivrednici zameraju i to što je EU sklopila trgovinske sporazume sa Kanadom i Savezom južnoameričkih zemalja Merkosur. Tvrde kako će ti ugovori rezultirati uvozom jeftinijih, ali nekvalitetnijih poljoprivrednih proizvoda. 

Poljoprivrednike nije umirio ni Zakon o hrani koji je donela Makronova vlada. Taj zakon trebao bi da osigura pošteniji udeo u profitu, ali se farmeri žale na sve slabiju zaradu. 

Berlin blokiran traktorima - farmeri poručuju: Umorni smo jer nas za sve krive

Sastanak sa Makronom nisu dobili, ali nakon razgovora sa ministrom poljoprivrede, Didierom Đulijaumeom dogovoreno je kako će se sindikati u utorak, 3. decembra sastati sa premijerom Eduardom Filipeom. Nakon toga je protestna akcija obustavljena. 

Udar na poljoprivrednike 

Sve više raste nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog onoga što nazivaju agri-bashing, udar na poljoprivrednike kritikovanjem zbog niza problema - od upotrebe peseticida do ugrožavanja dobrobiti životinja. 

"Mi smo novi žrtveni jarci. Čim nešto pođe po zlu, krivi su poljoprivrednici. Doživljavaju nas kao kriminalce", rekao je za Rojters Žan Iv Brikort, jedan od vođa sindikata FNSEA.

Protest i u Dablinu 

Isti dan održan je i protest u Dablinu gde su poljoprivrednici takođe blokirali ulice oko središta irskog glavnog grada. Istina, zbog drugog razloga - cene stoke

Protestanti su uputili pismo irskom ministru poljoprivrede, Majklu Kridu u kom su istakli niz problema. Upozorili su, ako ne bude postignut napredak, 15. decembra će izaći na ulice. 

Grupa Nezavisnih farmera Irske traži više cene stoke i da sama država učini više za ruralnu Irsku, za koju kažu da je u krizi zbog neodrživih farmi, navodi BBC. U septembru su organizovali blokade ispred fabrika mesa širom države. Smatraju da je neekonomično da proizvode govedinu po ceni koju za nju dobijaju. 

Irski farmeri komentarišu kako ne prođe ni jedna nedelja o tome kako metan pri uzgoju krava doprinosi klimatskim promenama, a s druge strane govori se o skorom masovnom izvozu na rastuće kinesko tržište

Kako je protest u Parizu izgledao, pogledajte u videu ispod teksta: 


Tagovi

Protesti farmera Protest u Parizu Blokada Francuski poljoprivrednici Glifosat Emanuel Makron Merkosur


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.