Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU subvencije
  • 01.06.2021. 18:00

Farma Rodino gnezdo: Premijer Češke umešan u prevaru tešku dva miliona dolara?

Andreja Babiša sumnjiče da je farmu Rodino gnezdo privremeno izdvojio iz svog poljoprivredno-prehrambenog holdinga Agrofert kako bi mogla da dobije evropska sredstva namenjena malim preduzetnicima.

Foto: Depositphotos/josekube
  • 99
  • 22
  • 0

Policija Češke predložila je državnom tužilaštvu te zemlje da podigne optužnicu protiv aktuelnog premijera Andreja Babiša. Ova je odluka rezultat istrage koja je pokazala kako je moguće da je umešan u prevaru tešku dva miliona dolara (više od 1,6 miliona evra), a koja uključuje subvencije Evropske unije, navodi apn.

Sumnjiče ga da je farmu Rodino gnezdo još 2007. godine privremeno izdvojio iz svog poljoprivredno-prehrambenog holdinga Agrofert te čitavu imovinu preneo na članove šire porodice, kako bi mogla da dobije evropska sredstva namenjena malim preduzetnicima. Kasnije je Agrofert ponovo preuzeo vlasništvo nad ovim poljoprivrednim gazdinstvom.

U slučaju Rodino gnezdo u početku je bilo optuženo 11 osoba, a pre dve godine policija je dala istu preporuku. Tužilaštvo je tada odustalo od slučaja. Ali, kasnije je državni tužilac Pavel Zeman ukinuo odluku smatravši da je doneta prerano i bez dovoljno dokaza da se optužnica podigne ili od nje odustane. 

Dokument istrage sadrži 34.000 stranica pa nije bilo jasno kako je tako brzo mogla da završi procena slučaja. 

Današnji kompleks nastao je na osnovu farme koja datira iz 17. veka. Rekonstruisan je 2006. godine, a danas nudi nestandardni smeštaj, prostor za poslovne događaje gde posetioci koji, na primer, dođu na team building imaju priliku da pomuzu krave, jašu konje i slično. 

U svakom slučaju, na potezu je tužilac od kog se očekuje da protiv premijera ili podigne ili odbaci tužbu. Babiš, populistički milijarder, poriče bilo kakva nedela. 

Ovo nije prvi put da se optuži za malverzacije sa EU subvencijama. 

Češki premijer neće da vrati EU novac iako EK tvrdi da je u sukobu interesa

Tako su rezultati višegodišnje revizije dodeljenih subvencija, koju je sprovela Evropska komisija, krajem aprila ove godine pokazali da češki premijer još uvek kontroliše poslovanje i isplatu sredstava Agrofertu bez obzira što je svoja upravljačka prava preneo na fondaciju kako bi izbegao sukob interesa. 


Tagovi

Andrej Babiš Subvencije Sukob interesa Agrofert Češka Rodino gnezdo Pavel Zeman


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.