Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • izvoz
  • 23.07.2021. 16:30

FAO i EBRD: Nove mogućnosti izvoza domaćeg voća i povrća na američko tržište

Digitalna platforma pruža mogućnost postojećim i potencijalnim izvoznicima u sektoru proizvodnje i prerade voća i povrća da se na jednom mestu adekvatno informišu o pripremi i izvozu na tržište SAD.

Foto: Depositphotos/AleksandrKondratov
  • 90
  • 18
  • 0

Od ove nedelje domaćim proizvođačima, prerađivačima i distributerima svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća dostupna je jedinstvena elektronska edukativna platforma za izvoz hrane na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Kreirana je u okviru zajedničkog projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pod nazivom: "Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope", a u saradnji sa Razvojnom Agencijom Srbije, navodi se u saopštenju. 

Navedena platforma pruža mogućnost postojećim i potencijalnim izvoznicima u sektoru proizvodnje i prerade voća i povrća da se na jednom mestu adekvatno informišu o pripremi i izvozu na tržište SAD, a zahvaljujući elektronskom Vodiču za izvoz voća i povrća na tržište SAD i posebno pripremljenom video serijalu sa vodećim ekspertima u oblastima tehnologije i bezbednosti hrane, FDA regulative i uvoznih procedura, brendinga i dizajna proizvoda, onlajn prodaje hrane, špedicije i transporta prehrambenih proizvoda na američko tržište.

Izvoz hrane raste, ali struktura se mora promeniti

Istovremeno, kompanije imaju priliku da uspostave kontakt sa stručnjacima i dobiju konkretne informacije u vezi sa potencijalima, pripremom i realizacijom izvoza voća i povrća na ovo veliko svetsko tržište hrane. Pristup kompletnom sadržaju je besplatan uz registraciju preduzetnika ili kompanija, putem ovog linka.  

"Zbog ograničenja usled pandemije korona virusa i smanjenih mogućnosti za održavanje obuka i treninga kompanija, ova prva domaća edukativna platforma za izvoznike svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća predstavlja jedinstven izvor informacija o tržištu SAD", naveo je Radoš Gazdić, vd direktora Razvojne agencije Srbije, dodajući da postoji mogućnost da kompanije dobiju informacije iz prve ruke od vodećih eksperata u industriji hrane kod nas.

Šansa za unapređenje prodaje, za domaće proizvođače 

Američko tržište hrane drugo je najveće na svetu, odmah posle Kine. Procena njegove vrednosti je 924,4 milijardi američkih dolara za 2020. godinu u poređenju sa Kinom od 1.251 milijardi USD i Indijom sa 463 milijardi USD, koja je na trećem mestu. Očekuje se da će ono u narednom periodu rasti po godišnjoj stopi od 1,8 procenata dok će prodaja putem interneta sa trenutnih sedam odsto, skočiti na 11,2 odsto ukupne prodaje hrane u SAD, što predstavlja izuzetan potencijal za unapređenje prodaje prehrambenih proizvoda domaćih proizvođača na tom tržištu.

Kako poboljšati preradu voća i povrća?

U cilju dalje promocije izvoza, pristupa tržištima i jačanju konkurentnosti domaćeg poljoprivrednog i prehrambenog sektora na tržištu SAD planirana je organizacija vebinara u septembru 2021. Tom prilikom kompanijama će biti pružena mogućnost da dobiju najnovije informacije, saznaju sve o ključnim koracima u izvozu na američko tržište ili postave pitanja vodećim ekspertima u oblastima od značaja za realizaciju uspešnog izvoza voća i povrća na američko tržište, zaključak je saopštenja.

Projekat "Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope" finansira se u okviru bilateralne podrške Republike Italije kroz Centralno-evropsku inicijativu (CEI) i Programa Evropske unije za razvoj preduzeća i inovacija Zapadnog Balkana WB EDIF.


Tagovi

Izvoz Poljoprivredno prehrambeni proizvodi Sektor prerade Izvoz voća Izvoz povrća Potencijalna tržišta Domaće tržište Unapređenje prodaje Promocija izvoza


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao