Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rača Kragujevačka
  • 16.01.2020. 14:00
  • Šumadijski okrug, Rača

Fabrika "Naš med" uskoro spremna za rad: Otvoren konkurs za radnike

Početak rada pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači Kragujevačkoj s nestrpljenjem čeka skoro 10.000 pčelara u Srbiji. Obišli smo fabriku "Naš med" da vidimo da li su radovi pri kraju.

Foto: Biljana Nenković
  • 4.733
  • 217
  • 0

Pogon za otkup i plasman meda sa teritorije cele Srbije, koji se nalazi u Rači Kragujevačkoj, građevinski je završen. Većina opreme je već u fabrici "Naš med". Trafostanica je montirana, prilazni putevi su napravljeni, kao i saobraćajnica koja povezuje pogon s Koridorom 10 preko Lapova. U narednih nekoliko dana trebalo bi da bude montirano još dodatne opreme, raspisan je i konkurs za prijem radnika. Sudeći po tome, pogon bi već u martu mogao da bude svečano otvoren.

Otvoren konkurs za radnike

"Pogon za prikupljanje, preradu i plasman meda do sada je opremljen homogenizatorom kapaciteta 22 tone i ta količina odgovara utovaru u jedan šleper. On služi za ujednačavanje kvaliteta meda. Dopremljena je i komora za dekristalizaciju. Ostatak opreme stiže do kraja ovog meseca. U martu će najverovatnije biti upriličeno svečano otvaranje i tada će u fabrici početi uhodavanje - obuka zaposlenih, obezbeđivanje dozvola i sertifikata, kako bismo mogli da izvozimo med. Očekuje se da će fabrika punim kapacitetom početi sa radom sredinom juna," kaže Dragan Milovanović, predsednik društva pčelara "Karađorđevo Trmčište" iz Rače.

Dragan Milovanović, predsednik društva pčelara "Karađorđevo Trmčište" iz Rače

Ovaj pogon, koji su izgradili Savez pčelarskih organizacija Srbije i Opština Rača uz pomoć Vlade Srbije jedinstven je na prostoru Jugoistočne Evrope. Kada proradi pčelari će svoje tržišne viškove meda moći da prodaju na ovom mestu.

"U praksi rad pogona bi trebalo da izgleda ovako - registrovani pčelari iz Srbije koji rade po principu dobre pčelarske prakse mogu da predaju med u Rači. Taj med mora da bude apsolutno zdrav i onakav kakvog ga je pčela donela iz prirode, bez ikakvih aditiva i dodataka. Lice koje će prikupljati med sa terena uzimaće uzorke sa terena. Ukoliko je med ispravan ambalaža će se pečatiti. Teži se idealnom sistemu, da ako danas pčelar preda med u pogon, već sutradan bi mogao da dobije novac. Tražimo sada inostrane kupce i 90 odsto proizvodnje će ići u izvoz bez posrednika. Taj deo marže koji su uzimali posrednici za sebe, uz pomoć ovog pogona dobijaće pčelari," dodaje Milovanović.

U pogonu je opremljen i magacinski prostor regalima za palete u koje će se skladištiti burad od 250 do 300 kilograma. Kapacitet magacina je 750 tona i ta količina bi trebalo da se obrne baš četiri puta godišnje. Cilj je da to bude 3.000 tona godišnje.

Za opremanje pogona za prikupljanje i plasman meda nedostaje 250.000 evra

Rad pogona prate 43 kamere

"Kupci su zainteresovani za kupovinu meda u buradima i u početku će se tako i raditi. Ali se aktivno pripremamo da radimo mala pakovanja za naše trgovinske lance. Za liniju za mala pakovanja potrebno nam je još oko 470.000 evra," kaže Dragan Milovanović.

Bruto površina objekta je 1.500 kvadratnih metara. Do sada je u izgradnju i opremu utrošeno 1,4 miliona evra. Rad pogona pratiće se 24 sata dnevno preko 43 nadzorne kamere i svaki pčelar, koji je član Saveza pomoću broja svoje kartice moći će da se konektuje na sajt SPOS-a i u svakom momentu može da prati šta se dešava u fabrici. 

Homogenizator

Prema rečima Nenada Savkovića, predsednika Opštine Rača, konkurs za zapošljavanje radnika je ovih dana raspisan. Kako je to predviđeno ugovorom 80 odsto zaposlenih biće iz Rače, a preostalih 20% zbog specifičnosti posla biće iz drugih mesta. Lokalna uprava i SPOS su ispoštovali sve rokove u ugovoru, ali je do malog kašnjenja došlo zbog građevinskih radova. U pogonu u Rači napravljen je i edukativni centar za pčelare. 


Foto prilog


Tagovi

Pogon za otkup meda Rača Naš med Homogenizator meda Dekristalizacija meda SPOS Nenad Savković Nadzorne kamere Pčele


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!