Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad drveća
  • 01.11.2021. 18:00
  • Beč

Evropski grad drveća je Beč - godišnje posade 4.500 stabala

U Beču se pomno i planski sade, ali i neguju stabla. Koriste inovativan princip takozvanog "grada-sunđera" koji kišnicu umesto u kanalizaciju usmerava u sloj zemljišta potrebnog za širenje korenja stabala.

Foto: Depositphotos/neiezhmakov
  • 454
  • 1.165
  • 0

Grad Beč odlikovan je titulom "Evropski grad drveća" za ovu godinu. Austrijska prestonica je nagradu dobila od Evropskog veća za arborikulturu (EAC), piše The Mayor.

Njome se odlikuje izuzetna predanost ovog grada u pogledu urbanog ekosistema. Brojnim istraživanjima i inovacijama Beč doprinosi boljem prilagođavanju ekosistema klimatskim promenama.

Bečko preduzeće za održavanje gradskih vrtova (MA 42) veliku pažnju posvećuje "zelenim plućima" grada. Osim što se brine o oko 500.000 stabala, zaduženo je i za planiranje, gradnju i održavanje hiljadu gradskih parkova. Tamošnji stručnjaci osmišljavaju inovativna rešenja kako bi gradsko drveće učinili otpornijim na klimatske promene, čime se poboljšava i kvalitet života u gradu. Pritom važnu ulogu igra sistem navodnjavanja koji stvara najbolje uslove za zdrava i vitalna stabla.

Još jedan faktor koji doprinosi politici održivog urbanog zelenila je inovativni princip takozvanog "grada-sunđera". Drveću je potreban odgovarajući prostor za širenje korenja u zemljištu sa porama u kojima se zadržavaju vazduh i voda, što u gradovima često nedostaje. Kod ovog principa ispod popločane površine postavlja se sloj šljunka i sitnijih čestica pa se stvara više prostora za širenje stabala u zemljištu.

Umesto u kanalizaciju, padavinske vode se usmeravaju u taj sloj koji ih poput sunđera upija i zadržava, što stablima i tokom vrućih letnih dana omogućava snabdevanje dovoljnom količinom vode. Ovakav princip sa sobom nosi brojne prednosti. Tako se, između ostalog, na održiv način razvijaju zdrava i otporna stabla koja pozitivno utiču na gradsku mikroklimu, apsorbiraju ugljen dioksid, svojim velikim krošnjama pružaju hlad, a kao staništa biljnih i životinjskih vrsta podstiču i biološku raznovrsnost.

Stabla se navodnjavaju i imaju svoj katastar

Zanimljiva je činjenica da su zaposleni MA 42 u saradnji sa različitim stručnjacima razvili i patentirali poseban supstrat koji se sastoji od mineralnih i organskih materija, a preduzeće ga i samostalno proizvodi. Koristi se prilikom sadnje stabala te pospešuje sposobnost skladištenja vode i prozračnost zemljišta.

Sa grupom stručnjaka izrađen je i popis vrsta drveća koje dobro podnose vibracije, zbijanje zemlje, visoke temperature i ostale faktore karakteristične za urbane sredine. Asortiman drveća u Beču kontinuirano se evaluira i prilagođava, a trenutno obuhvata oko 30 različitih vrsta. Na ulicama austrijske metropole najčešće se mogu naći javor, lipa, kesten, jasen, platana i košćela (koprivić).

Hrastova mrežasta stenica najopasnija po hrast lužnjak - može li se suzbiti?

Godišnje se u Beču posadi oko 4.500 stabala, a na području grada nalazi se i oko hiljadu automatskih sistema za navodnjavanje. Mlada stabla koja nemaju ovakav sistem zalivaju se ručno najmanje jednom nedeljno, a tokom velikih vrućina i dva puta tokom prve tri godine. Osim toga, na njihova se debla pričvršćuju posebne vreće za navodnjavanje zahvaljujući kojima voda polako teče do korena stabla te se ravnomerno raspoređuje. Gotovo 150 radnika bečkog preduzeća MA 42 svakodnevno snabdeva gradska stabla sa oko 300.000 litara vode.

Austrijska prestolnica takođe ima katastar stabala koji sadrži informacije kao što su njihova vrsta i visina, obim debla i prečnik krošnje, a u pojedinim slučajevima poznata je i godina sadnje.

"Posvećenost Beča stablima može poslužiti kao primer na koji se mogu ugledati drugi evropski gradovi", izjavio je koordinator radne grupe EAC-a, Jan Govert na dodeli nagrada održanoj 22. oktobra. Osim već navedenih gradova među dosadašnjim dobitnicima nalaze se Apeldorn, Moskva, Valencija, Prag, Amsterdam, Krakov i Frankfurt.


Tagovi

Beč Drveće Evropski grad drveća Stabla Nagrada


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić