Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaplena pesticida
  • 21.07.2018. 18:30

Evropol zaplenio 360 tona ilegalnih ili falsifikovanih pesticida - deo otkriven i u Srbiji!

Istraživanje pokazuje da se svake godine, širom Evropske unije, izgubi 1,3 milijardi evra zbog falsifikovanih pesticida. To je samo ekonomski trošak, dok su potencijalno štetni efekti, koje falsifikovani pesticidi mogu da imaju na prehrambeni lanac, pa samim tim zdravlje i bezbednost potrošača, vrlo zabrinjavajući.

Foto: Bigstockphoto/Andrey Rafael
  • 493
  • 24
  • 1

Oko 360 tona ilegalnih ili falisfikovanih pesticida zaplenjeno je kao rezultat operacije Silver Axe III, godišnje operacije koju koordinirše Evropol, uz podršku Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF). To je dosada najveća zaplena falisfikovanih pesticida, izveštava Evropol

U okviru operacije, koja je trajala 20 dana, sprovodile su se kontrole u 27 zemalja: Australija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Francuska, Finska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Litvanija, Luksemburg, Malta, Moldavija, Poljska, Portugalija, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švajcarska, Velika Britanija, Ukrajina, Holandija i Italija, objavio je Evropol. 

Pesticidi su, kako se navodi u saopštenju, jedni od najsavremenijih proizvoda na svetu koji se mogu koristiti i s kojima se može trgovati u EU isključivo ako su dokazano bezbedni i kao takvi odobreni. Operacija Silver Axe usredsređuje se na prodaju i stavljanje na u promet (uvoz) falisfikovanih pesticida, uključujući i povrede prava intelektualnog vlasništva, kao što su zaštitni znakovi, patenti i autorska prava.

"Niz nedavnih izveštaja pokazao je rastuću pretnju od falisfikovanih i nelegalnih pesticida: u Evropskoj uniji se procenjuje da oni čine gotovo 14% tržišta. To nije samo problem za kompanije, čiji su proizvodi falisfikovani, već značajnije predstavljaju rizik za zdravlje i životnu sredinu jer one ne podležu nikakvim rigoroznim bezbednosnim testovima ili propisima kao odobreni pesticidi", rekao je Grejem Tejlor (Graeme Taylor), direktor odnosa s javnošću Evropske udruge za zaštitu bilja.

Pol Majer (Paul Maier), direktor Opservatorije EUIPO-a o kršenju prava intelektualnog vlasništva, dodao je: "Istraživanje EUIPO-a pokazuje da se svake godine, širom EU, izgubi 1,3 milijardi evra zbog falsifikovanih pesticida. To je samo ekonomski trošak, dok su potencijalno štetni efekti, koje lažni pesticidi mogu da imaju na prehrambeni lanac, pa samim tim zdravlje i bezbednost potrošača, vrlo zabrinjavajući.".

Vil van Gemert (Wil van Gemert), zamenik izvršnog direktora Evropola, naglasio je da policija širom Evrope i dalje radi na otkrivanju i zapleni falsifikovan pesticida. "Zapremina opasnih materija, zaplenjenih ove godine, važan je korak u zaustavljanju potencijalno smrtonosnih proizvoda na tržištu EU. Složenost i opseg takve prevare znači da se saradnja mora odvijati preko granica s više agencija i u saradnji s privatnim sektorom", zaključio je Gemert.


Tagovi

Pesticidi Zaplena Evropol Ilegalno


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!