Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorivo
  • 18.03.2022. 16:30

Evro dizel do 25. marta koštaće 187,23 dinara za litar, a za poljoprivrednike?

Cena dizela raste, ali ostaje nedefinisano da li se ostalo pri tome da farmeri dobijaju subvencionisano, odnosno jeftinije gorivo?

Foto: Depositphotos/minervastock
  • 572
  • 51
  • 0

Evro dizel i Evro Premijum BMB 95, počevši od danas (18. 3.) do 25. marta do 15h koštaće 187,23 odnosno 176,05 dinara za litar, objavljeno je saopštenje na sajtu Ministarstva trgovine.

Pozivajući se na Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte ("Sl. glasnik RS", br. 32/22), obaveštavaju privredne subjekte koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da su dužni da utvrđene maloprodajne cene  derivata nafte primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Dizel 179 dinara, utakanje isključivo u rezervoare poljoprivrednih mašina

Podsetimo, Vlada je 11. marta usvojila Uredbu kojom se ograničavaju cene naftnih derivata. Tada je rečeno da će država za poljoprivrednike subvencionisati cenu goriva - na NIS-ovim pumpama, odnosno cenu od 179 dinara, najmanje narednih mesec i po, a za sve druge biće minimalno povećanje.

"Najviše maloprodajne cene ovih derivata utvrđivaće Ministarstvo trgovine svakog petka do isteka uredbe i objavljivati na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova", navodi se u Uredbi.

Međutim, cene dizela rastu, a ostaje nedefinisano da li se ostalo pri tome da farmeri dobijaju subvencionisano gorivo?

Dozvoljeno točenje goriva u kanistere do 60 litara - za koga?

Takođe, prvobitno je Uredbom propisano da gorivo može da se sipa direktno u rezervoare poljoprivrednih mašina, međutim, juče (17.3) je usvojeno da je moguće sipati i u kanistere, ali najviše do 60 litara.

Telefon za prijave nepravilnosti u vezi primene Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata je 066 847 00 27.


Tagovi

Gorivo Cena Nafta Dizel Ministarstvo trgovine Poskupljenje Uredba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...