Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 23.06.2021. 18:00

EU zabranjuje uvoz kalijumovih đubriva iz Belorusije

Ministri spoljnih poslova EU odlučili su da kazne Belorusiju za prisilno sletanje aviona "Ryanair"-a u Minsku.

Foto: Bigstock/zorandim
  • 165
  • 38
  • 0

Ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovorili su se o potpunoj zabrani uvoza kalijumovih soli i kalijumovog đubriva iz Belorusije kako bi tu zemlju kaznili zbog prisilnog sletanja putničkog aviona "Ryanair"-a u Minsku pre mesec dana, ali i Lukašenkovog režima koji, kako navode, zagovara neprijateljstvo i mržnju.

Savezni ministar spoljnih poslova Nemačke, Heiko Mas je nakon sastanka veća u Luksemburgu pojasnio da je glavni cilj sankcije uticati na državne kompanije koje daju važan doprinos u finansiranju takvog režima u Belorusiji, navodi Agrarheute

Tako je sankcijama EU pogođena kompanija "Belaruskali", jedan od najvećih svetskih proizvođača kalijuma, sa proizvodnjom od oko 15 odsto kalijumovih đubriva na svetu. Zapošljava 20.000 ljudi, a navodno su preduzeli mere protiv demonstranata u redovima svojih zaposlenih, a koji su prošle godine protestovali protiv režima u Minsku. 

Zabrana ulaska u EU uvedena je i za članove beloruskog rukovodstva koji su, prema Briselu, odgovorni za prisilno sletanje putničkog aviona.

"EU je odlučila ono što je trebalo", zadovoljno je nakon samita kazao Mas. Dodao je da će nove sankcije po sektorima pogoditi tu državu, obzirom da su usmerene protiv državnih pogona koji finansiraju režim.

"To bi ih trebalo oslabiti", istakao je.

Uz zabranu uvoza proizvoda iz beloruske industrije kalijuma, 27 država članica EU takođe je uvelo sankcije protiv energetske industrije, banaka i pružaoca finansijskih usluga u ovoj istočnoevropskoj zemlji. Ali, treba napomenuti da ovim sankcijama ne bi trebalo da bude pogođeno niti civilno društvo ni privatne kompanije te države, već isključivo državne firme.


Tagovi

Belorusija Kalijumova đubriva Zabrana uvoza Belaruskali Sankcije


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.