Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU trgovina
  • 28.10.2021. 07:30

EU: Rastao izvoz, a pao uvoz poljoprivredno - prehrambenih proizvoda

Ukupna vrednost trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u EU za razdoblje od januara do srpnja 2021. iznosila je 183,8 milijardi evra, što je povećanje od 3,2 odsto u odnosu na lani.

Foto: Depositphotos/MichaelAbramov
  • 456
  • 69
  • 0

Iako početak godine nije mnogo obećavao, ukupna vrednost trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u Evropskoj uniji za razdoblje od januara do jula 2021. iznosila je 183,8 milijardi evra, što je povećanje od 3,2 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je Evropska komisija. 

Izvoz je bio gotovo šest odsto veći i iznosio 111,4 milijarde evra, dok je uvoz neznatno pao za 0,2 odsto na 72,4 mlrd. €. To označava ukupni suficit u poljoprivredno-prehrambenoj trgovini od 39 mlrd. € za prvih sedam meseci ove godine, što je povećanje od 18 odsto u odnosu na isto razdoblje lani.

Najveći rast izvoza zabeležen je u Sjedinjenim Američkim Državama čija je vrednost porasla za 1,6 milijardi evra ili 13 odsto. To su prvenstveno podstakli vino, žestoka pića i likeri kao i čokolada i slatkiši. Evidentiran je i njegov značajan rast u Kini (više od 857 mil. €), zahvaljujući snažnim performansama žestokih pića i likera, žitarica i vina. Osim toga, u razdoblju od januara do jula došlo je do značajnog povećanja te vrednosti u Švajcarskoj (porast od 450 mil. €), Norveškoj (+352 mil. €), Južnoj Koreji (+328 mil. €) i Izraelu (+257 mil.€).

Pad izvoza u Veliku Britaniju, a rast uvoza iz Brazila

Nastavljajući trend promatran tokom 2021. godine, najveći pad poljoprivredno-prehrambenog izvoza zabeležen je u Ujedinjenom Kraljevstvu, za 411 miliona evra. Iako to predstavlja pad od dva odsto, ipak označava oporavak u poslednjih nekoliko meseci nakon smanjenih vrednosti izvoza na početku godine. Dogodio se i značajan pad vrednosti izvoza u Saudijsku Arabiju (399 miliona evra), Alžir (141 mil. €), Hong Kong (110 mil. €) i Kuvajt (pad za mil. 104 mil. €).

Najveći porast poljoprivredno-prehrambenog uvoza zabeležen je kod proizvoda iz Brazila, koji su porasli za 849 miliona evra ili 12 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Značajno povećanje evidentirano je i kod uvoza iz Australije (više od 456 mil. €), Indije (porast od 340 mil. €), Srbije (porast od 248 mil. €) i Argentine (porast od 189 mil. €).

Ukupni pad uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda uglavnom je uzrokovan naglim padom iz Ujedinjenog Kraljevstva, što je pad od 2,4 milijarde evra ili 29 odsto u odnosu na prvih sedam meseci 2020. Takođe je došlo do značajnog smanjenja iz SAD-a (-525 mil. €a), Ukrajine (-202 mil. €), Vijetnama (-178 mil. €) i Moldavije (-138 mil. €).

Rastao izvoz vina, a pao za pšenicu - uvezlo se više soje 

Gledajući posebne kategorije proizvoda, u razdoblju od januara do jula zabeležen je rast vrednosti izvoza vina za 30 odsto (za 2,2 milijarde evra) kao i žestokih pića i likera (1,1 mlrd. €) za 32 odsto. Ostala značajna povećanja vrednosti izvoza desila su se kod ulja uljane repice i suncokreta (506 mil. €), te čokolade i konditorskih proizvoda (505 mil. €). Međutim, došlo je do značajnog pada izvoza pšenice (manje od 1,3 mil. €) i dečije hrane (718 mil. €), s manjim, ali ipak značajnijim smanjenjem takođe potvrđenog kod izvoza maslaca (manje od 163 mil. €), povrća (manje od 161 mil. €), te mleka u prahu i sirutke (manje od 100 milijuna evra).

Najveći porast vrednosti uvoza zabeležen je kod soje (929 miliona evra) i uljanih pogača (901 mil. €). U međuvremenu, najveći pad te vrednosti odnosi se na tropsko voće, orašaste plodove i začine (814 mil.€), neprženu kafu i čaj (230 mil. €), kao i citruse (181 milion evra).


Tagovi

Uvoz Izvoz Trgovina Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D