Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biogorivo
  • 27.03.2018. 09:15

EU poljoprivrednici se protive odluci da je slama otpad

"Slama je nusproizvod, a ne otpad, jer se koristi za stelju životinja i vraća se u zemljište kao organska materija", izjavili su u udruženju poljoprivrednika Copa-Cogeca nakon što je Evropska komisija slamu stavila na listu otpada.

Foto: Pixabay/gayulo
  • 274
  • 11
  • 0

Evropska komisija proglasila je slamu otpadom, koji se može koristiti za proizvodnju "naprednog biogoriva" kako bi se dekarbonizirao sektor prometa. Međutim, udruženje poljoprivrednika Evropske unije ipak traži razliku i ističe da je slama poljoprivredni nusprodukt, a ne otpad, jer su koristi od nje višestruke. 

"Slama je nusproizvod, a ne otpad jer se koristi za stelju životinja i vraća se u ze emljištkao organska materija", izjavili su u udruženju poljoprivrednika Copa-Cogeca za Euroactiv

Slama ima nizak rizik ILUC-a?

Komisija ističe da konvencionalna biogoriva imaju visok efekt indirektne promene na upotrebu zemljišta (ILUC) pa je zato predložila njihovo postupno ukidanje. Komisija brani popis naprednih biogoriva koje je iznela, rekavši da se sve ove vrste otpada i ostataka smatraju sa niskim rizikom ILUC-a.

Studija Globiom Report, koju je izradila izvršna vlast EU i usmerena je na ILUC, pravi razliku između održivih i neodrživih ostataka useva. Ta studija kaže da su održivi ostaci oni koji su prikupljeni tako da iza njih ostaje 33% - 50% ostataka na terenu da napune zemljište, te neodrživi ostaci koji imaju velik ILUC utjecaj. 

Značajan deo ostaviti na terenu

Zajednički istraživački centar izjavio je da ostaci nisu otpad, jer značajan deo treba ostaviti na terenu za očuvanje strukture tla i plodnosti.

"Deo ostataka može se ukloniti za proizvodnju bio-baziranih materijala i energije, dok značajan deo mora ostati na terenu za očuvanje strukture i plodnosti tla i održavanje ekosistemskih odnosa", istakli su.

Privatna kompanija Ethanol Europe Renewables Ltd (EERL), koja proizvodi konvencionalni etanol, kaže da slama igra značajnu ulogu u poljima poljoprivrednika i kao hrana za životinje i očuvanje zemljišta.

Nisu sva konvencionalna biogoriva štetna

Erik (Eric) Sievers, direktor investicija sa EERL-a, komentarisao je: "Ahilova peta celog RED II pristupa biogorivima je to da su napredna biogoriva zaista skupa i trajno će biti teško pronaći prava merila. Slama nije čudesan izvor niti otpad. Zemljište treba slamu, životinje je jedu".

U Etanol Europe kažu da je Brisel  pogrešno stavio sva konvencionalna biogoriva u istu kutiju i označio ih "štetnim", jer biogoriva poput onoga iz kukuruznog etanola nisu štetna. Takođe se navodi da biogoriva, koja se temelje na ostacima, nisu jeftina, a ako bi se morali pridržavati kriterijuma održivosti, tada bi ta napredna biogoriva proizvedena iz "otpada" postala daleko skuplja, što je u suprotnosti sa glavnim ciljem zakonodavstva RED II.

Ne treba nam politika koja koristi veštačke množitelje

"Potrebno je osigurati da obnovljivi izvori zamenjuju fosilna goriva, a ne politika koja koristi veštačke množitelje, kako bi ostvarili rezultate i dali utisak uspeha, istovremeno povećavajući zavisnost EU od fosilnih gorivia", naglasio je glavni sekretar Copa i Cogeca Peka (Pekka) Pesonen.

Poljoprivrednici EU takođe se protive upotrebi palminog ulja i njegovih derivata, s obzirom na to da problemi održivosti kao što su krčenje šuma u zemlji porekla ostaju nerešeni. "Evropska poljoprivreda ne bi smela biti kriva za krčenje šuma u zemljama koje nisu članice EU", rekao je Pesonen.


Tagovi

Slama Biogorivo Slama kao otpad Copa i Cogeca Pekka Pesonen Palmino ulje Eric Sievers


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.