Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička poljoprivredna politika
  • 29.05.2015. 13:00

EU pojednostavljuje pravila direktnih plaćanja!

Prve konkretne akcije pojednostavljenja ZPP-a najavljene su, u okviru direktnih plaćanja, već ove godine.

  • 81
  • 3
  • 0

Pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike najavljuje se već mesecima. Međutim, nismo još čuli ni za jednu konkretnu meru kojom bi se to postiglo. Poverenik Evropske unije za poljoprivredu, Fil Hogan najavio je sledeće poteze i mere koji bi pomogli evropskim farmerima da iskoriste sve prednosti pojednostavljene primene pravila EU.

Prve konkretne akcije pojednostavljenja ZPP-a najavljene su u okviru direktnih plaćanja već ove godine. Poverenik Hogan je to ovako objasnio: "Neki od predloga, koji su u vezi sa direktnim plaćanjima, ne obuhvataju promenu zakona, ali mogu da budu primenjeni na nivou trenutnih smernica, već ove godine. Nameravam da sledim ove predloge pomoću šest konkretnih promena. To bi poboljšalo živote farmera i nacionalne administracije".

Promene u direktnim plaćanjima su u vezi sa EFA područjima

Hogan se oslanja na EFA - ecological focus areas, područja ekološkog fokusa, susedna područja ekološkog fokusa te LPIS sistem identifikacije zemljišnih parcela.

Komisija namerava da:

  • prihvati predlog da članice, koje to žele, mapiraju samo uvršćena područja ekološkog fokusa,
  • dopusti fleksibilnost u identifikaciji područja ekološkog fokusa (živice, šumovite trake ili drveće u nizu),
  • prihvati pojednostavljeni prikaz identifikacije posebnih tipova trajnih travnjaka u sastavu zemljišnih parcela,
  • dopusti kompenzaciju područja ekološkog fokusa,
  • u opravdanim slučajevima, prihvati prelazne zone između granica područja ekološkog fokusa.

Klasifikacija trajnih travnjaka i prava na plaćanja

U dodatku, farmere brinu obaveze trajnih travnjaka i klasifikacija neobrađenog zemljišta. Naime, površina trajnih travnjaka i pašnjaka ključna je za dodelu prava na plaćanje.

Poverenik EU Hogan namerava da razmotri ubrajanje čistih leguminoza (alfa alfa) u trajne travnjake nakon pet godina. Zatim, period od proglašenja neobrađene zemlje kao područja ekološkog fokusa i period poljoprivredno-ekoloških obaveza neće se uzeti u obzir za proračun perioda od pet godina za trajne travnjake.

Revizija greeninga i sheme mladih poljoprivrednika

Poverenik Hogan je dodao: "Naravno, naši napori da pojednostavimo režim novih direktnih plaćanja ne mogu da se zaustave na nivou smernica. Zato ćemo ići s paketom amandmana za izmenu važnih ovlašćenih i realizovanih akata ubrzo nakon letnje pauze".

Ovaj drugi paket namenjen je pokrivanju drugih elemenata osim ozelenjavanja (npr. shema mladih poljoprivrednika, dobrovoljno povezana podrška i određeni aspekti IAKS mera). Ukoliko je moguće, njena primena trebalo bi da počne iduće godine (2016), ili najkasnije za još godinu dana.

I dalje će se proveravati pravila ozelenjavanja nakon prve godine primene, kao što je komisija obećala u aprilu 2014. Namera je da se dogodine krene s novim paketom mera, s ciljem da one budu primenjene 2017. godine.


Tagovi

Poljoprivredna politika ZPP IAKS Mladi poljoprivrednici Neobrađeno zemljište Trajni travnjaci Greening Ozelenjavanje Fleksibilnost EFA Područja ekološkog fokusa LPIS Zemljišne parcele Direktna plaćanja Pojednostavljenje politike


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao