Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki protesti
  • 17.12.2021. 10:00

EP usvojio rezoluciju o ekološkim protestima - novi najavljeni za 18. decembar

Članovi pokreta zahtevaju od Vlade Srbije da se "ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koji su potpisani sa Rio Tintom u ime građana Srbije, čime bi se i formalno-pravno Rio Tinto proterao iz zemlje".

Foto: Julijana Kuzmić
  • 140
  • 47
  • 0

Poslanici Evropskog parlamenta su ubedljivom većinom usvojili rezoluciju o prisilnom radu u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu i ekološkim protestima u Srbiji. Za rezoluciju je glasalo 586 poslanika, 53 su bila protiv, a 44 uzdržana, prenosi Beta.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izrazio je nadu da otvaranje Klastera četiri (Zelena agenda i održiva povezanost) u pristupnim pregovorima može da pomogne aktivnostima Srbije u suočavanju sa tim pitanjima. U rezoluciji se izražava duboka zabrinutost zbog ozbiljnih problema sa korupcijom i vladavinom prava u oblasti životne sredine, zbog nedovoljne transparentnosti i zbog procene ekoloških i socijalnih uticaja infrastrukturnih projekata, ukljući kineske investicije i zajmove, kao i one multinacionalnih kompanija poput Rio Tinta.

U tom kontekstu ukazuje se na otvaranje klastera 4 o zelenoj agendi i održivom povezivanju u pregovorima sa EU a srpske vlasti se pozivaju da prate "legitimne zabrinutosti izražene u ekološkim protestima i hitno se pozabave tim problemima".

Kako prenosi Dan u Beogradu, pokret Ekološki ustanak poziva građane na novi protest u subotu, 18. decembra 2021. od 14.00, ispred zgrade Vlade Srbije povodom projekta "Jadar".

Članovi pokreta zahtevaju od Vlade Srbije da se "ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koji su potpisani sa Rio Tintom u ime građana Srbije, čime bi se i formalno-pravno Rio Tinto proterao iz zemlje".

Podsetimo, na sednici Gradskog veća u Loznici, održanoj u utorak 14. decembra, usvojen je predlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o donošenju Prostornog plana grada Loznice od 29. jula 2021. godine, kojim bi se prethodno dozvolilo kompaniji Rio Tinto kopanje rudnika radi eksploatacije jadarita, minerala bogatim litijumom. 


Tagovi

Ekološki protesti Evropski parlament Rezolucija Rio Tinto Jadarit Litijum


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...