Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bioraznovrsnosti
  • 12.06.2021. 16:00

EP ne želi glifosat: Copa-Cogeca ih prozvala da nemaju veze sa stvarnošću na terenu

Evroparlamentarci se protive ponovnom odobrenju upotrebe glifosata nakon 31. decembru 2022. Sekretar udruženja Copa-Cogeca upozorava: Još jednom se od nas traži da učinimo više sa manje.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 186
  • 20
  • 0

Evropski parlament (EP) je sa 515 glasova za, 90 protiv i 86 suzdržanih podržao Strategiju EU-a o bioraznovrsnosti do 2030. godine. Zatraženo je donošenje evropskih propisa o zaštiti, ali Parlament je upozorio da će u sprovođenju biti ključna finansijska podrška poljoprivrednicima, ribarima i šumarima.

Prema procenama Naučno-političke platforme za bioraznovrsnost i usluge ekosistema (IPBES), priroda u svetu propada neviđenom brzinom, a izumiranje preti milionu od procenjenih osam miliona vrsta. Zastupnici stoga pozdravljaju nameru Strategije EU-a da do 2050. globalni ekosistemi budu obnovljeni, otporni i prikladno zaštićeni.

Specifični zahtevi su zaštititi 30 odsto kopnenih i morskih područja EU-a, postaviti obavezujuće ciljeve za urbanu bioraznovrsnost, a evroparlamentarci su se složili i s tim da je potrebno hitno delovanje za zaustavljanje smanjenja populacije pčela i drugih oprašivača, stoji u saopštenju. Zatražili su i da se na konferenciji UN-a u oktobru 2021. donese pakt sličan Pariškom sporazumu kojim bi se utvrdili globalni prioriteti u tom području za 2030. i nakon nje.

Takođe, zastupnici se protive ponovnom odobrenju upotrebe glifosata nakon 31. decembra 2022. Ponovili su svoj zahtev da se inicijativa EU-a za oprašivače hitno revidira kako bi se u nju uključio ambiciozan okvir za njihovo praćenje u celoj Uniji sa jasnim pokazateljima i ciljevima za zaustavljanje smanjenja njihove populacije, koja je ključna za bezbednost hrane. Kako bi se smanjila upotreba pesticida, evroparlamentarci ističu da bi poljoprivrednici trebalo da primenjuju rešenja zaštite koja su sigurna za životnu sredinu.

Pesonen: Poruka je demotivišuća

Evropsko udruženje poljoprivrednika Copa Cogeca razočarano je ovakvim stavovima Evropskog parlamenta, a smatraju kako ono nema veze sa stvarnošću na terenu. U svom saopštenju ističu kako je predlog izazvao veliku zabrinutost u poljoprivrednoj i šumarskoj zajednici. Navode kako sektoru nisu predstavljena prava rešenja o tome kako postići održivost i rast organske poljoprivrede. 

Reagujući na ishod glasanja, glavni sekretar Copa-Cogece Peka Pesonen rekao je:

"Poljoprivrednici su opet u središtu inicijative EU-a i još jednom se od nas traži da učinimo više sa manje. Da bismo povećali biološku raznovrsnost, trebalo bi da budemo vrlo jasni: potrebno nam je više upravljanja ruralnim prostorom, ne manje".

Kako je dodao, favorizovanjem jednog stupa održivosti nad drugim, šalje se vrlo demotivišuća poruka poljoprivrednicima i šumarima širom EU, a sam sadržaj predloga je nedosledan. 

"Poljoprivreda nije ideologija, ona je vitalni deo društva koji pruža krucijalne usluge u vezi sa hranom i životnom sredinom", istakao je Pesonen. 

U saopštenju naglašavaju kako Copa Cogeca pozdravlja činjenicu da je većina konkretnih izmena i dopuna koje je predložio Odbor za poljoprivredu na plenarnoj sednici i odobren. To se posebno odnosi na sprovođenje procene uticaja i mogućih socijalno ekonomskih posledica, a na šta upozoravaju već dve godine. 

U slučaju da se ne sprovede procena Evropskog zelenog plana i njegove strategije biološke raznovrsnosti, biće to glavni neuspeh Evropske unije, poručuju. 


Tagovi

Evropski parlament Zastupnici Bioraznovrsnost Strategija 2030 Glifosat


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.