Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinski izvoz
  • 28.04.2022. 13:30

EK predlaže ukidanje carina na ukrajinski izvoz u EU

Evropska unija nikada pre nije uvela takve mere liberalizacije trgovine koje su bez presedana po svojim razmerama, komentisao je potpredsednik EK i poverenik za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 193
  • 41
  • 0

Evropska komisija predložila je juče jednogodišnju obustavu uvoznih carina na sav ukrajinski izvoz u Evropsku uniju, a što se odnosi i na poljoprivredne proizvode. 

Ovaj bi korak trebalo da pomogne povećanju ukrajinskog izvoza u EU kako bi ublažili tešku situaciju tamošnjih proizvođača i izvoznika koji su suočeni sa ruskom vojnom invazijom, navodi Komisija u saopštenju za javnost.

Ovaj je predlog komentarisala i Ursula fon der Lejen, predsednica EK koja je naglasila da ruska, "ničim izazvana i neopravdana agresija" ozbiljno utiče na ukrajinsku ekonomiju. U saopštenju navodi kako je razgovarala s predsednikom Volodomirom Zelenskim o načinima podrške privredi, osim finansijske pomoći i subvencija.

"Oboje se slažemo da je brza i opsežna suspenzija uvoznih carina od ključne važnosti za jačanje njihove privrede. To će značajno olakšati izvoz industrijske i poljoprivredne robe u EU. U ovim strašnim vremenima, nastavljamo da podržavamo Ukrajinu", zaključila je. 

"Evropska unija nikada pre nije uvela takve mere liberalizacije trgovine koje su bez presedana po svojim razmerima: odobrenje nulte carine Ukrajini, nulte kvote na EU tržištu", izjavio je potpredsednik EK i poverenik za trgovinu Valdis Dombrovskis dodajući da je od početka ruske agresije, EU kao prioritet postavila važnost održavanja ukrajinskog gospodarstva, što je, naglašava, ključno i za njenu pobedu u ovom ratu i za ponovno podizanje na noge nakon rata.

"Ove mere će direktno pomoći tamošnjim proizvođačima i izvoznicima. Podstaknuće poverenje u ekonomiju i poslati snažan signal da će EU učiniti sve da im pomogne u meri koja im je potrebna", rekao je. 

Kako je objavljeno, EU takođe pronalazi načine za olakšavanje kopnenog transporta robe kako bi pomogla izvozu ukrajinskih proizvoda, posebno poljoprivrednih. Na primer, Komisija je već započela liberalizaciju uslova za tamošnje vozače kamiona koji prevoze robu između Ukrajine i EU-a, kao i olakšavanje tranzita i korišćenje infrastrukture EU-a za usmeravanje njihovog izvoza u treće zemlje.

Prema EK, predlog bi takođe značio odlaganje na godinu dana svih antidamping i zaštitnih mera EU-a koje se primenjuju na ukrajinski izvoz čelika.

Predlog sada treba da ispitaju i usaglase Evropski parlament i Veće Evropske unije.


Tagovi

Ukidanje carina Ukrajinski izvoz Jednogodišnja obustava Ukrajinska ekonomija Evropska komisija Ursula fon der Lejen


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.