Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni plan
  • 27.11.2021. 14:00

EK donela tri nove inicijative za ostvarenje evropskog Zelenog plana

Reč je o novim pravilima za sprečavanje krčenja šuma, prometa otpadom kao i o novoj strategiji za zemljište.

Foto: Lucija Bencarić
  • 107
  • 17
  • 0

Evropska komisija donela je tri nove inicijative potrebne za ostvarenje evropskog Zelenog plana

Kako navode u saopštenju, reč je o novim pravilima za sprečavanje krčenja šuma, prometa otpadom kao i o novoj strategiji za zemljište.

"Za uspešno suzbijanje globalnih kriza povezanih sa klimom i bioraznovrsnošću moramo da preuzmemo odgovornost za delovanje u Evropi i inostranstvu", kazao je izvršni potpredsednik za evropski zeleni plan Frans Timermans istakavši kako je Uredba o krčenju šuma odgovor na zahteve građana da se seča svede na najmanju moguću meru i da se promoviše održiva potrošnja. 

Izgubljeno 420 miliona hektara šuma

Poverenik za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je da ako od partnera očekujemo ambicioznije klimatske politike i politike zaštite životne sredine, tada bismo trebalo da smanjimo zagađenje i prestanemo da podstičemo krčenje šuma.

"Propisi o krčenju i pošiljkama otpada koje predlažemo najambiciozniji su zakonodavni pokušaji rešavanja tih problema u celom svetu", naglasio je i dodao kako na osnovu tih predloga EU preuzima odgovornost i podstiče cilj smanjenja globalnog efekta na zagađenje i gubitak bioraznovrsnosti.

"Predlažemo i revolucionarnu strategiju EU-a za zemljište sa jakim političkim programom kojim želimo da osiguramo jednaki nivo zaštite kakvu imaju i voda, morska sredina i vazduh", istaknuo je Sinkevičius.

Prema podacima koje su naveli, u razdoblju od 1990. do 2020. svet je izgubio 420 miliona hektara šuma, što je područje veće od Evropske unije. 

Novim predloženim pravilima, građanima EU bi se garantovalo da proizvodi na tržištu koje kupuju, koriste i troše ne doprinose krčenju i degradaciji šuma. Takođe, doprinela bi smanjenju štetnih gasova, gubitku bioraznovrsnosti, a pozitivno će uticati na lokalne zajednice uključujući najranjivije grupe, kao što su autohtoni narodi, koje se u velikoj meri oslanjaju na šumske ekosisteme.

Uredba o pošiljkama otpadom

Dalje, u revidiranoj Uredbi o pošiljkama otpada, Komisija je predložila stroža pravila prilikom njegovog izvoza i efikasniji sistem prometa otpadom. Dodatno, uvela je strože mere protiv njegove nezakonite trgovine čime se ostvaruju ciljevi postizanja cirkularne ekonomije i nulte stope zagađenja.

"Izvoz otpada u zemlje koje nisu članice OECD-a biće ograničen i dopušten samo ako su treće zemlje spremne da prime određeni otpad i imaju mogućnost sa njim da upravljaju na održivi način", stoji u saopštenju. 

Takođe, pratiće se pošiljke otpada u zemlje OECD-a pa će se moći obustaviti ako se utvrdi da uzrokuju ozbiljne probleme u zemlji odredišta. 

Nova strategija za zemljište

Kao treću inicijativu, Komisija je predstavila novu strategiju EU-a za zemljište kako bi se do 2050. sva evropska tla obnovila, postala otporna i na odgovarajući način zaštitila.

"Zdrava zemljišta nužna su za 95 odsto hrane koju konzumiramo, osnova su za više od 25 odsto bioraznovrsnosti u svetu i najveći su kopneni rezervoari ugljenika na planeti", istakli su u saopštenju. Nažalost, upozoravaju, 70 odsto zemljišta u EU nije u dobrom stanju. 

Strategijom se utvrđuje okvir sa konkretnim merama za zaštitu, obnovu i održivo korišćenje zemljišta te se predlaže niz dobrovoljnih i pravno obavezujućih mera. Njen je cilj povećanje udela ugljenika u poljoprivrednom zemljištu, borba protiv dezertifikacije, obnova degradiranog zemljišta i zemljišta te osiguravanje dobrog stanja svih ekosistema u zemlji do 2050.

Dakle, cilj je osigurati za zemljište jednaku zaštitu kakva postoji i za vodu, morsku životnu sredinu i vazduh u Uniji, a to će se postići predlogom novog propisa o zdravlju zemljišta koji će se izraditi do 2023. godine. 


Tagovi

Evropska komisija Zeleni plan Krčenje šuma Upravljanje otpadom Strategija za zemlju Inicijative


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.