Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ask
  • 28.07.2021. 14:00

EFSA: Kako bi se zaustavilo širenje ASK, kampanja proširena na nove zemlje

Kampanju usmerenu prvenstveno na uzgajivače, EFSA proširuje na Bugarsku, Češku Republiku, Litvaniju, Letoniju, Poljsku, Slovačku, Estoniju, Mađarsku i Rumuniju.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 143
  • 22
  • 0

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) pojačava napore kako bi se zaustavilo širenje afričke kuge svinja u Evropi, kroz uključivanje još devet zemalja u kampanju, navodi se u saopštenju koje je dostavljeno redakciji.

Prošlog leta EFSA je pokrenula veliki projekat za podizanje svesti o toj bolesti u jugoistočnoj Evropi. On je realizovan u partnerstvu sa lokalnim institucijama u zemljama koje čine takozvani "ugroženi region", odnosno, u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Sloveniji, zbog njihove blizine zemljama u kojima je AKS prisutna, kao i u Grčkoj u kojoj je oboljeljenje bilo ranije i u Srbiji gde je ova zaraza aktuelna od 2019. godine.

Kampanju usmerenu prvenstveno na uzgajivače, EFSA proširuje na Bugarsku, Češku Republiku, Litvaniju, Letoniju, Poljsku, Slovačku, Estoniju, Mađarsku i Rumuniju.

Širenje ASK može uzrokovati klanje velikog broja svinja !

Nikolaus Kriz, šef odeljenja za zdravlje životinja i biljaka pri agenciji EFSA, istakao je da ta naučna organizacija neumorno radi na izradi procena i davanju preporuka koje mogu da pomognu zemljama ugroženim afričkom kugom svinja da zaštite životinje i svoje ekonomije. 

"Prošle godine odlučili smo da naučna saznanja primenimo na terenu i pokažemo da smo posvećeni pomaganju uzgajivačima i ostalima koji žive u senci te opasne bolesti. Naše aktivnosti su u prvom talasu zemalja naišle na dobar odziv i sada širimo dalje poruku o značaju ranog otkrivanja, prevenciji i prijavljivanju", istakao je Kriz.

Kampanja dopunjuje tekuće napore Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija usmerene na iskorenjivanje ASK u Evropi.

EFSA: Srbija zemlja visokog rizika od pojave afričke svinjske kuge

Afrička kuga svinja je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Navedeni virus je bezopasan za ljude, ali je zato naneo značajnu štetu ekonomiji mnogih država. Budući da nema vakcine, širenje može da dovede do klanja velikog broja grla koja se uzgajaju na farmama u ugroženim oblastima.

Kampanja ima za cilj podizanje svesti i pružanje informacija u vezi sa AKS-om u svih 18 zemalja. Usmerena je na grupe ljudi i pojedince koji dolaze u kontakt sa domaćim i divljim svinjama, a posebno na uzgajivače. Sprovodi se uz dragocenu pomoć lokalnih veterinarskih organizacija, grupa stočara, lovačkih udruženja, granične policije i drugih relevantnih institucija.

Imajući u vidu da širenje AKS-a može da ima pogubne posledice, otkrivanje, prevencija i prijavljivanje - ključne reči kampanje, od presudnog su značaja za suzbijanje ove zaraze, kao i pružanje relevantnih informacija, koje će se deliti u okviru infografika, objava za društvene mreže i drugih materijala.

Više informacija možete da pronađete na ovom linku.


Tagovi

EFSA ASK Afrička svinjska kuga Domaće svinje Divlje svinje Niklaus Kriz Preventivne mere


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao