Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.01.2022. 18:00

Dugoročna prognoza: Dolazi sušno proleće sa manje padavina?

Na osnovu tri prognostička modela zaključuje se da će Evropa biti toplija od prosečnih temperatura u većem delu kontinenta

Foto: Depositphotos/malshak
  • 878
  • 127
  • 1

Bliži se proleće 2022. godine, a vremenske prognoze otkrivaju da efekat La Ninja i dalje ima globalni uticaj. Tako će sistem visokog pritiska u Pacifiku oblikovati dinamično vreme iznad Severne Amerike, dok se zapadna struja formira za Evropu.

Meteorološka zimska sezona obuhvata period decembar-januar-februar. U periodu koji je iza nas, od 1. decembra do 17. januara, preko Evrope se formiralo područje niskog pritiska što je donelo zahlađenje, posebno u Skandinaviji. Veći deo srednje i zapadne Evrope imao je toplije uslove, navodi meteorološki servis Severe Weather (SWE). Istovremeno, na drugom kraju sveta, dominirao je sistem iznad Pacifika koji je u zapadnoj Kanadi, severozapadu SAD i Aljasci doneo topliju i blažu zimu. 

U januaru 2022. došlo je do promene. U centralnim područjima Evrope bilo je nešto toplije, dok se na zapadu temperatura spustila. U SAD sve do juga je bilo hladnije.

Predviđa se da će u narednom periodu visok pritisak u zapadnom delu doneti toplije vreme i više temperature od normalnih, dok će delovi centralne i jugoistočne Evrope biti zahvaćeni hladnijim talasom.

Glavni pokretač vremenskih prilika biće La Ninja u tropskom Tihom okeanu. Njeno prisustvo je ključno za razvoj vremenskih prilika od kasne jeseni do proleća. Njen uticaj će slabiti u narednim mesecima, ali će se osećati tokom proleća.

Šta nas čeka ovog proleća?

Kao najpouzdaniji model predviđanja smatra se ECMWF i on nam donosi prikaz tipičnog La Ninja sistema visokog pritiska u severnom Pacifiku, dok se sistem niskog fomira na području zapadne Kanade i Grenlanda. Severni Atlantik je u modu pozitivne Severnoatlantske oscilacije, što donosi pojačana strujanja iznad Britanskih ostrva i Skandinavije. Takav model nam predviđa toplije prilike za Evropu i jugositok SAD.

Prošle godine suša je bila itekako izražena u ovom periodu (Foto: M. Popić)

U proleće su mogući povremeni periodi zahlađenja iznad severozapadne Evrope. Temperature će biti iznad normalnih za taj period godine. Padavina će biti više na severu, dok se za zapad predviđa manje padavina i periodi suše. Dakle, toplije temperaturne anomalije i blaži uslovi verovatniji su prema istočnim krajevima. U središnjim i zapadnim regijama verovatno će se pojaviti povremeni hladni frontovi sa severozapada, sa povremenim promenama obrasca.

Prema UKMO modelu, iz službenog Met-Office Ujedinjenog Kraljevstva, Evropa ostaje toplija nego što je uobičajeno, a na severu su moguće oluje. Jače tople anomalije fokusirane su na centralne i severoistočne regije. Obrazac koji predlaže UKMO ostavlja malo prostora za prodore hladnog vazduha. Veće količine padavina očekuju se iznad severnih regiona, zbog veće učestalosti oluja koje se kreću ovim područjem.

Severnoamerički model CFS je bliži ECMWF, a pokazuje da će na našem kontinentu biti toplije nego inače, sa olujama koje se kreću daleko na severu, blokirajući hladniji vazduh većinu vremena.

Da li nas očekuje sušno proleće?

Na osnovu ova tri modela zaključuje se da će Evropa biti toplija od prosečnih temperatura u većem delu kontinenta, ali to ne znači da neće biti hladnih frontova i hladnijih dana.

Britanska ostrva i Skandinavija imaće nemirnije proleće s dovoljno padavina, a javiće se oluje. Ostatak kontinenta, posebno južna područja očekuje proleće s manje padavina, a suša će biti izraženija kako se ide prema zapadu.


Tagovi

Dugoročna prognoza Vremenska prognoza Prognoza za proleće Padavine Suša Oluje Proleće 2022 Suša


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.