Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 23.07.2021. 07:30

Drobljenje muških pilića i kastracija prasadi od 2022. bit će zabranjeno u Francuskoj?

Francuska će na peradarske farme uvesti opremu za rano otkrivanje spola prije nego se pilići izlegu. Planiraju uvesti i zabranu kastracije muške prasadi. Isto očekuju i od drugih država članica EU.

Foto: Depositphotos/galitskaya/ChiccoDodiFC
  • 3.136
  • 625
  • 0

Francuska će od 1. siječnja 2022. godine zabraniti usmrćivanje muških pilića drobljenjem dok su još živi ili gušenjem plinom te kastraciju muške prasadi. Potvrdio je to tamošnji ministar poljoprivrede Julien Denormandie, prenosi connexionfrance.

Kada je riječ o pilićima, Francuska je, nakon Njemačke, prva donijela takvu odluku o postupanju s tom vrstom peradi. Naime, ova je praksa koja se koristi u industriji jaja opisana kao barbarska. Ondje se svake godine na taj način usmrti 50 milijuna muških, a na životu ostaju samo ženski pilići koji će u budućnosti nositi jaja. 

Otkrivanje spola prije izlijeganja

Umjesto usmrćivanja drobljenjem ili gušenjem, francuski će uzgajivači morati nabaviti strojeve za otkrivanje spola, prije nego što se životinje izlegu. 

Kako bi pomogli uzgajivačima u troškovima kupnje nove opreme, Denormandie je najavio da će francuska vlada osigurati bespovratna sredstva u iznosu od 10 milijuna eura. Oprema bi do kraja prvog kvartala 2022. trebala biti instalirana u dvije trećine francuskih proizvodnih pogona za proizvodnju jaja. 

I uz potporu, to će povećati troškove proizvodnje, a onda i cijenu konačnog proizvoda. Procjenjuje se da će ova mjera povećati cijenu kutije od šest jaja za jedan eurocent. Preračunamo li to u kune, jaje će ondje biti skuplje za jednu lipu

Uvesti zabranu na razini čitave EU

Denormandie je najavio kako će se zalagati za uvođenje sličnih mjera na razini Europske unije. "Nekoliko zemalja, uključujući Luksemburg, Portugal, Španjolsku, Austriju i Irsku, već nam se pridružuju", izjavio je. 

Kako piše Euractiv, one su već podnijele dokument ostalim ministrima poljoprivrede država članica pozivajući ih na zabranu usmrćivanja pilića na razini cijele EU.

S ovakvom se inicijativom složio i Philippe Juven, predsjednik Nacionalnog odbora za promidžbu jaja u Francuskoj (CNPO). "Odluka koja ide u smjeru dobrobiti životinja ne bi trebala biti isključivo francuska i njemačka. Ona mora biti europska jer ne smijemo narušavati konkurenciju između zemalja vodećih u ovoj proizvodnji i drugih u kojima se ne čini ništa", poručio je za francetvinfo. Upozorio je i da će jaja biti nužno skuplja. 

Zabrana kastracije prasadi

Treba napomenuti kako Francuska planira zabraniti i kastraciju muške prasadi od početka 2022. godine. Nakon tog datuma poljoprivrednici će imati dvije mogućnosti. Prvo će biti potpuno okončanje kastracije, a za farme na kojima će praksa još uvijek biti potrebna, koristit će se lokalni anestetik, kako bi se smanjila patnja životinja.

"Ovo potonje koristit će se, na primjer, u industriji mesnih prerađevina", objasnio je francuski ministar poljoprivrede.


Tagovi

Julien Denormandie Dobrobit životinja Drobljenje pilića Usmrćivanje plinom Kastracija svinja Industrija jaja Philippe Juven


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]