Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izveštaj/preporuke
  • 27.12.2019. 16:00

DRI: Ulaganje u uzgoj stoke nije dao rezultate

Od 2016. do 2018. godine Srbija je iz budžeta izdvojila oko 28 miliona dinara za podsticaj u stočarstvu. Ipak ova proizvodnja suočava se sa brojnim problemima.

Foto: Depositphotos/haraldmuc
  • 1.013
  • 49
  • 0

Stočarstvo se poslednjih godina suočava sa brojnim problemima, a posledice su smanjenje grla i pad proizvodnje pojedinih vrsta mesa. Naime prema izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) za dve godine od 2016. do 2018. Srbija je izdvojila oko 28 milijardi dinara za podsticaje u stočarstvu, ali taj novac nije doveo do povećanja broja grla kod pojedinih vrsta životinja, proizvodnje mesa i povećanja u izvozu.

DRI: Ministarstvo nije polazilo od potreba poljoprivrednika

Istovremeno, kako se dalje navodi u izveštaju DRI Ministarstvo poljoprivrede nije obezbedilo stabilnu i predvidivu politiku u sistemu podsticaja u stočarstvu. Kako kažu u izveštaju "ministarstvo nije polazilo od potreba poljoprivrednika, već se prilagođavalo dobijenim sredstvima, kroz česte izmene Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivrednom i ruralnom razvoju, ali i Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu."

Kada je reč o svinjskom mesu, a kako prenose Večernje novosti od 2016. do 2018. godine, ostvaren je spoljnotrgovinski deficit. Beleži se suficit kod govedine, a izvoz ovčjeg mesa tek počinje da se razvija.

Delimičan nadzor nad radom Uprave za agrarna plaćanja

U Izveštaju DRI kažu da je Ministarstvo poljoprivrede obavljalo delimičan nadzor nad radom Uprave za agrarna plaćanja. List prenosi da sama Uprava za agrarna plaćanja ne uspeva da obradi sve zahteve korisnika za podsticaje u stočarstvu, pa iz godine u godinu, neizmirene obaveze čine oko 35 odsto planiranih sredstava u tekućoj godini. Poljoprivredni proizvođači ne znaju kada će dobiti podsticajna sredstva, a i kada podnesu uredan zahtev, odlučivanje po zahtevima predugo traje.

Državni revizori utvrdili su i da se zahtevi za subvencije ne obrađuju po vremenu dospeća. To samo stvara dodatnu nesigurnost kod samih poljoprivrednika, da će im novac uopšte i biti na raspolaganju. Uz to, revizori su u izveštaju naveli da Uprava nema propisane interne procedure u postupku dodele subvencija, pa postoji rizik i to je jedan od razloga zbog čega čitav proces dobijanja novca dugo traje.

Preporuke DRI su da Minisatrstvo poljoprivrede obezbedi planska dokumenta, kojima će se na kratkoročnom nivou, po godinama, utvrditi ostvarenje ciljeva, oblik, vrsta i namena podsticaja. Istovremeno kako kažu u DRI trebalo bi obezbediti uslove da se u razumnim rokovima dodele subvencije.

Poljoprivrednici sve stariji

Podsećamo na osnovu Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, koja je sprovedena od 1. oktobra do 30. novembra prošle godine, Republički zavod za statistiku (RZS) je obradio i objavio rezultate anketiranja. Prema anketi gazdinstva u Srbiji imaju 881.152 goveda, 3.266.102 svinja, 1.799.814 ovaca, 218.397 koza, 23.184.387 živine i 914.134 košnica. Pčelarstvom se bavi 29.928 gazdinstava. Stoku gaji 77% gazdinstava. Najveći uzgoj stoke je u regionu Šumadije i zapadne Srbije, dok Sremska Mitrovica ima najveći broj uslovnih grla. 

Lice poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji

Starosna struktura nosioca porodičnih gazdinstava je vrlo nepovoljna. Starije od 65 godina je 42,5 % poljoprivrednika, njih 27,9% ima od 55 do 64 godine, 45-54 godina ima 17,8% poljoprivrednika, a njih 8,7% ima od 35 do 44 godine. Mlađih od 35 godina je samo 3,1 % od ukupnog broja poljoprivrednika. Najviše nosioca poljoprivrednih gazdinstava mlađih od 40 godina ima u regionu Šumadije i zapadne Srbije - 8.730.


Izvori

novosti.rs


Tagovi

Izveštaj Preporuke DRI Državne revizorske institucije Ministarstvo poljoprivrede Uprava za agrarna plaćanja Stočarstvo Gazdinstva u Srbiji


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.