Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorivo
  • 18.03.2022. 09:00

Dozvoljeno točenje goriva u kanistere do 60 litara - za koga?

Važeća odluka, kao i njene izmene donete su u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Foto: Depositphotos/sinenkiy
  • 1.915
  • 342
  • 0

Vlada Republike Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kojom se omogućava privrednim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da se isporuka, osim utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava, može obavljati i utakanjem u posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara.

Na ovaj način omogućeno je, pre svega, poljoprivrednicima koji kao sredstva za rad koriste poljoprivredne mašine da nastave nesmetano obavljanje poslova. Važeća odluka, kao i njene izmene donete su u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

"Vodili smo računa i o protivpožarnim propisima i zato je predviđeno sipanje u  posude za transport naftnih derivata u maksimalnoj količini do 60 litara, jer sve preko toga predstavlja potencijalnu opasnost", objašnjavaju u Ministarstvu, a prenose Večernje novosti.

Ukinuti zabranu točenje goriva van rezervoara - zahtev udruženja građana

Podsetimo, prvobitno je Uredba uslovljavala točenje goriva samo u rezervoare vozila i poljoprivrednih mašina. Međutim, mnoge asocijacije, udruženja građana i sami građani žalili su se na ovu odluku ističući otežano obavljanje poljoprivrednih radova na njivama koje su značajno udaljene od benzinskih pumpi.

"Besmislena je zabrana i koja će ostaviti posledice i može dovesti do ugrožavanja poljoprivrednih aktivnosti i svih funkcionisanje brojnih terenskih radova", istakli su iz Udruženja "I mi se pitamo za opštinu Petrovac na Mlavi" i dodali da traktori potroše već mnogo goriva u dolasku i odlasku sa pumpe, da je sam čin neisplativ. Takođe, ne poseduje svako selo benzinske pumpe, a nema ih ni u šumama, navode.


Tagovi

Gorivo Točenje u kanistere Naftni derivari Uredba o ograničenu cena goriva Vlada Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...