Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PIO
  • 04.11.2022. 12:00

Domaćinstva sa manje od 10 ha bez obaveze uplate doprinosa za penziju?

Otuda bi učešće u PIO sistemu poljoprivrednika trebalo organizovati na dobrovoljnoj osnovi, predlažu iz Fiskalnog saveta.

Foto: Depositphotos/ysbrand (ilustracija)
  • 1.799
  • 289
  • 0

Podatak da Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) nastavlja pozitivan trend naplate doprinosa, te da od maja do septembra ove godine nije bilo dotacija iz budžeta za kategoriju penzionera PIO zaposlenih, otvorilo je pitanje da li bi taj novac mogao da se preusmeri na povećanje penzija zemljoradnika, ali i onih čija su primanja manja od iznosa najniže penzije - 13.274,5 dinara. Prema statističkim podacima penzijskog fonda od avgusta ove godine takvih je u Srbiji 203.108, navodi Politika.

Najavljeno razrešenje pitanja poljoprivrednih penzija?

"Iako budžetske mogućnosti omogućavaju razmatranje i većih povećanja, sa stanovišta konzistentnosti javnih politika potencijalna povećanja novčane socijalne pomoći ne bi trebalo da idu preko 15 odsto kako osnovni (odnosno uvećani) iznos socijalne pomoći ne bi prevazišao iznos minimalne poljoprivredne penzije od 13.275 dinara.

Dakle, naknade iz sistema penzijsko-invalidskog osiguranja, usled obaveze plaćanja doprinosa, trebalo bi da budu više od iznosa socijalne zaštite kako ne bi došlo do urušavanja integriteta sistema socijalnog osiguranja", ističe se u dokumentu Fiskalnog saveta.

Učešće u PIO sistemu poljoprivrednika na dobrovoljnoj osnovi

Kao dodatnu podršku predlažu ukidanje obaveze plaćanja PIO doprinosa za poljoprivredna domaćinstva koja poseduju manje od 10 hektara zemljišta.

"Nedavno uspostavljanje sistema socijalnih karata omogućava državnoj upravi da ovaj unapređeni sistem socijalne zaštite staračkih domaćinstava efikasno implementira sa skromnim dodatnim troškovima od svega nekoliko milijardi dinara godišnje.

Rebalansom budžeta za poljoprivrednike predviđeno 5,1 milijarda dinara

Otuda bi učešće u PIO sistemu poljoprivrednika trebalo organizovati na dobrovoljnoj osnovi, gde bi osiguranici koji to žele mogli da nastave dobrovoljno uplaćuju penzijske doprinose - pre svega oni koji su blizu penzione dobi ili kojima nedostaje nekoliko godina uplata da ostvare minimalni staž za penzionisanje. Sa stanovišta budžeta, gubitak javnih prihoda bio bi zanemarljiv", ističu.

Predlog mera socijalne i poreske politike Fiskalnog saveta možete preuzeti u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivredne penzije PIO Fond Fiskalni savet Novčana socijalna pomoć


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...