Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 19.11.2013. 08:00

Dobar glas o poticajima

Prije ulaska u Europsku uniju, poljoprivrednicima je obećavano da će se poticaji povećati, međutim koja je stvarna situacija - uskoro ćemo saznati

Foto: freepik.com
  • 2.699
  • 353
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede se još uvijek ne mogu dogovoriti koliko je ove godine poljoprivrednicima isplaćeno poticaja, a već se radi na prijedlogu novog proračuna u kojem će, kako navode, biti povećanje baš u slučaju subvencija za poljoprivrednike. Ovih dana, na adrese poljoprivrednika stižu obavijesti o tome koliko su poticaja dobili za 2011. godinu, međutim za 2012. još ništa nije službeno. Isto tako, procurila je i neslužbena informacija da bi dio poticaja, onaj koji dobivamo iz EU - trebao biti isplaćen već ove godine, međutim to se izgleda ne odnosi na Republiku Hrvatsku.

Ukupan iznos potpora bi tako trebao biti 2,68 milijardi kuna, a na izravna plaćanja (ono što najviše zanima poljoprivrednike) bi trebao biti 2,2 milijardi, dok je to ove godine iznosilo 1,7 milijardi. Međutim, ni ta brojka još nije potvrđena. Jedan dio poticaja ići će iz hrvatskog, a drugi, puno veći, iz europskog proračuna. Računali su naši nadležni kako će se jedan dio iz proračuna za ruralni razvoj preusmjeriti na potpore, ali od toga nažalost nema ništa. Ukupan proračun za Ministarstvo poljoprivrede bi bio preko 5 milijardi kuna, no velik dio toga otpada na pretjeranu administraciju koja proguta skoro 40% ovog proračuna. Naravno da administracija nikada ne osjeti ni najmanja smanjenja, kao što to znaju osjetiti poljoprivrednici koji nose sav teret na svojim leđima. Na kraju se redukcija proračuna odražava negativno baš tamo gdje ne bi smjela - na polju. No, to je sve iza nas, a uskoro će početi i isplata za ovu godinu. Već sada bi poljoprivredni proizvođači trebali znati mogu li se osloniti na Ministarstvo i u kojoj mjeri, kako bi mogli planirati proizvodnju. Na taj način smanjit će se i neugodna iznenađenja kada isplate započnu.

Kako sada izgleda prijedlog proračuna, poljoprivrednici bi mogli, u odnosu na iznose koji su isplaćeni ove godine, dobiti zaista veće poticaje - i to za onaj iznos koji nam plaća EU, dakle nekih 25%. Iako se ne može reći da se radi o nekom velikom povećanju jer krećemo iz minusa, s obzirom na prošlogodišnje smanjenje i neisplatu 35% poticaja, na selu će i ova vijest vjerojatno biti pozitivno prihvaćena. Da je međutim, uslijedilo još jedno smanjenje poticaja, selo to ne bi izdržalo jer se i ovako nalazi u teškoj situaciji.

Jedina zasad pozitivna stvar koje se moramo držati je to što se već sada počelo pričati o poticajima i proračunu za poljoprivredu za narednu godinu, što nije slučaj tipičan za hrvatsku Vladu. Najava povećanja iznosa je također pozitivna stvar vrijedna rasprave, ali nažalost - dok novac ne stigne na račune poljoprivrednika, nitko u to neće zapravo povjerovati. I ove godine imamo situaciju gdje ministar Jakovina uporno tvrdi kako je sve poticaje isplatio, i to u najvećem iznosu ikad. Na računima je međutim, druga slika. Nadajmo se da će ova saga o poticajima konačno donijeti i neku dobru vijest za poljoprivredu, i to vrlo brzo, jer od gledanja u soc neće biti ništa.

Foto: freepik.com


Tagovi

Poticaj Proračun Isplata Neisplata poticaja Povećanje Proračun Subvencije Redukcija Poljoprivreda


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.