Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 14.05.2019. 14:00

Do 2021. obuka svih poljoprivrednika o upotrebi pesticida

"Mi smo pre dva meseca promenili zakon o zaštiti bilja i predvideli sertifikaciju poljoprivrednih gazdinstava u vezi sa upotrebom zaštitnih sredstava kako bismo to doveli u red. Do 2021. ćemo obučiti sve poljoprivrednike koji će dobiti sertifikate. Potom će u poljoprivrednim apotekama oni moći da dobiju pesticida koliko im je stvarno potrebno," kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Agroklub
  • 1.841
  • 89
  • 0

Kada je reč o upotrebi pesticida u našoj poljoprivredi prateći domaće medije uglavnom dominiraju dve vrste priča. Jedna je da trošimo najviše pesticida po hektaru, a druga da nedopustivo puno upotrebljavamo generičkih pesticida sa dalekog istoka.

Mateja Norčić Štamcar: Bezbednija hrana - veća dobit za poljoprivrednike

Kao što to znamo i mi, sa tim su upoznati i predstavnici EU administracije. Tako je na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu taj problem apostrofirala i zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Mateja Norčić Štamcar.

"Srbija izvozi 2/3 svojih proizvoda na tržište EU i CEFTE. Evropska unija veliku pažnju posvećuje zaštiti životne sredine kao i zaštiti i prevenciji zdravlja svojih ljudi. U prevenciji bolesti veoma je bitna i proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane tzv. food safety. Što hrana bude bezbednija vaši poljoprivrednici će imati veće blagostanje. Sigurno i veći prihod od 1,3 milijarde evra koliko ste prošle godine izvezli na tržište Evropske unije.

Nedimović: Usklađujemo propise bezbednosti sa onim u EU

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je kada je reč o bezbednosti hrane Srbija "na dobrom putu".

"U sektoru bezbednosti hrane izmenili smo četiri propisa pre nekoliko meseci. Želimo da postanemo potpuno kompatibilni sa regulativom u EU. To je trenutno najuređeniji sistem na planeti".

Nedimović očekuje da će laboratorija za bezbednost hrane dobiti akreditaciju za 2-3 meseca i da će ona biti potpuno u funkciji. Laboratorijska oprema i personal već su tu.

Kako racionalno koristiti pesticide?

Ovo pitanje nikako ne bi trebalo da bude teren za politička prepucavanja. Ako postoji dobra namera da se bezbednost hrane unapredi aktuelnoj administraciji bi trebalo pomoći u punom obimu. Na pitanje kako upotrebu pesticida svesti na najmanju moguću meru, dakle koliko je neophodno u konvencionalnoj proizvodnji ministar Nedimović kaže:
"Mi smo pre dva meseca promenili zakon o zaštiti bilja i predvideli sertifikaciju poljoprivrednih gazdinstava u vezi sa upotrebom zaštitnih sredstava kako bismo to doveli u red. Do 2021. ćemo obučiti sve poljoprivrednike koji će dobiti sertifikate. Potom će u poljoprivrednim apotekama oni moći da dobiju pesticida koliko im je stvarno potrebno.

Osnovno o pesticidima

A dok obuka ne počne nije zgoreg podsetiti se osnova pri upotrebi pesticida. Oblik u kome se nalaze pesticidi nazivamo formulacija. Aktivne materija generički je naziv materije u preparatu. Količina aktivne materije se izražava u g/L ili g/kg preparata. Količina primene se izražava u L/ha, kg/ha, ili u % sredstva u vodenom rastvoru.

Posebnu pažnju treba voditi o otrovnosti preparata, posebno insekticida za pčele. Važno je i vreme koje treba da pređe od primene preparata do momenta ulaska radnika u polje ili u objekat u kome su primenjeni pesticidi. To se zove radna karenca.  

Mesto primene govori o tome u kojim usevima pesticide mogu da se koriste (voće, povrće). I na kraju karenca - je vreme koje mora da prođe od primene pesticide do berbe ili žetve. Sve to kako bi proizvod bio bezbedan za ishranu.  Inače, prema podacima iz Ministarstva poljoprivrede u Srbiji je registrovano gotovo 1.200 sredstava za zaštitu bilja.


Tagovi

Pesticidi Poljoprivreda Poljoprivredni sajam Branislav Nedimović Mateja Norčić Štamcar


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.