Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed farmera
  • 17.12.2018. 16:30

Diskriminirani farmeri Srednje i Istočne Europe prosvjedovali: Manje nas plaćaju nego farmere na Zapadu!

Stotine poljoprivrednika iz Srednje i Istočne Europe održali su u četvrtak prosvjed u Bruxellesu pozivajući odgovorne na jednaku plaću za jednak rad.

Foto: Twitter/Lithuanian Chamber of Agriculture
  • 351
  • 72
  • 0

U pozadini redovitog prosinačkog EU summita koji je održan u četvrtak, na kojem je, kako je i planirano, dominiralo pitanje Brexita, održan je prosvjed stotina poljoprivrednika Središnje i Istočne Europe, a koji je u našim medijima ostao potpuno nezapažen. 

Naime, farmeri su prosvjed organizirali pod sloganom "jednaku plaću za jednak rad". Kažu kako su im od strane Europske unije još 2002. godine obećane subvencije jednake onima koje dobivaju njihove zapadnoeuropske kolege, no, čelnici EU nikada nisu održali to obećanje. 

Podršku dala i litvanska predsjednica

Podršku poljoprivrednicima dala je i litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite koja im je poručila da ostanu jaki. Ova bivša EU povjerenica, koja je također bila u Bruxellesu na summitu EU rekla je: "Vrlo je dobro da se farmeri iz Srednje i Istočne Europe aktiviraju oko ovog pitanja jer trebaju biti tretirani kao jednaki članovi EU-a. Moja poruka je: Ostanite jaki!", obratila se Grybauskaite poljoprivrednicima koji su u Bruxelles došli iz Litve, Latvije, Poljske, Češke i Slovačke. 

Ovaj je prosvjed, naravno, vezan i uz temu Zajedničke poljoprivredne politike o kojoj se raspravlja na Europskom vijeću. 

Arunas Svitojus, predsjednik Poljoprivredne komore Litve i glavni organizator prosvjeda, rekao je za The Parlament Magazine, kako su poljoprivrednici putovali više od dva dana do Bruxellesa, kako EU ne bi zaboravila svoje obećanje da će prema svim poljoprivrednicima postupati jednako. 

"Ne želimo da nas se manje plaća od poljoprivrednika na Zapadu", dodao je Svitojus. 

U budućem ZPP-u više novaca za mlade, a uvodi se i gornji limit za sve?!

Lina Meilute-Datkuniene, poljoprivrednica iz Litve koja je također sudjelovala u prosvjedu, izjavila je: "Moji se troškovi stalno podižu, baš kao i troškovi farmera na Zapadu, a proizvodim za tržište za koje proizvode i oni. Gdje je tu onda jedinstveno tržište kada govorimo o plaćanju farmera Srednje i Istočne Europe u odnosu na one iz Zapadne Europe? Ovo nije prihvatljivo!"

Poljoprivrednici su istaknuli kako izravna plaćanja za sve poljoprivrednike trebaju biti izjednačena, ali traže i manje administracije s kojom se suočavaju. 

Litva je među onim zemljama koja nije zadovoljna prijedlogom Komisije o izravnim poljoprivrednim plaćanjima. Kažu kako EU ne uspijeva ispuniti svoju obavezu iz 2013. godine prema kojoj su izravna plaćanja do 2020. godine trebala iznositi 196 eura po hektaru. Štoviše, novi sedmogodiišnji proračun neće osigurati da plaćanja rastu dovoljno brzo kako bi dosegli prosjek EU. 


Tagovi

Prosvjed farmera Bruxelles Izravna plaćanja Subvencije Arunas Svitojus Dalia Grybauskaite


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.