Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI d.o.o.
  • 17.11.2021. 12:00

Digitalizacijom poljoprivrede do veće uspešnosti EU projekata

Uz primenu digitalnih tehnologija, poljoprivrednici smanjuju rizike i ne gube prinos pa istovremeno povećavaju kvalitet proizvoda i stvaraju uštede.

Foto: AGRIVI
  • 451
  • 504
  • 0

Digitalizacija poljoprivrede je već naveliko otpočela i odomaćila se u rečniku svakog poljoprivrednog proizvođača širom cele Evrope, pa i ostatka sveta.

Uz rastući broj svetske populacije, male proizvodnje hrane, nedovoljnih i skupih proizvodnih resursa kao i nedostatka obradivih površina, postoji težnja za pronalaženjem rešenja koje će doskočiti svim navedenim globalnim problemima. Kao što lanac čini lancem to što je povezan karikama, tako su i za rešenje ovog problema potrebni svi oni koji proizvode hranu, od malih poljoprivrednika sa 0.1 hektara do onih sa po nekoliko hiljada jer svi imaju istu svrhu proizvodnje i proizvodne principe. 

EU projekti 

Ali, obzirom na veličinu i dostupne resurse, manji poljoprivrednici se često susreću sa nedostatkom finansija za poboljšanje procesa i modernizaciju za postizanje većih prinosa i kvalitet useva. Iz tog razloga, poljoprivrednici u Evropskoj uniji imaju mogućnost apliciranja na razne EU projekte koji bi im omogućili povećanje proizvodnih kapaciteta i unapređenje cele proizvodnje.

Cilj finansiranja jeste stvaranje dodatne vrednosti ili kreiranje novih usluga uz postizanje jasno zadatih rezultata. 

Sredstvima iz EU fondova finansiraju se projekti koji doprinose razvojnim ciljevima zemljama u procesu pridruživanja kao i Evropske unije u celini, a to su:

  • povećanje zaposlenosti,
  • povećanje ulaganja u istraživanja i inovacije,
  • ublažavanje klimatskih promena, smanjenje emisije CO2 i povećanje energetske efikasnosti,
  • bolje obrazovanje,
  • borba protiv siromaštva.

Zanimljivo je spomenuti kako se gotovo svi navedeni ciljevi mogu postići upravo uz digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje. Ali, šta to tačno znači?

Danas vrlo raširen pojam među poljoprivrednim proizvođačima, "digitalizacija poljoprivredne proizvodnje" znači implementacija i korišćenje digitalnih servisa i tehnologija sa ciljem prikupljanja podataka o proizvodnji kao i analiziranje istih za donošenje odluka na osnovu tih podataka.

Tehnologija kao rešenje globalnih problema

Na poljoprivrednim gazdinstvima se već uveliko primenjuju tehnologije precizne poljoprivrede poput mapiranja polja, GPS navođenja, varijabilne aplikacije đubriva i zaštitnih sredstava kao i drugih koncepata maksimizacije prinosa i optimizacije korišćenja resursa, poput aplikacije kompanije AGRIVI za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom.

Uz primenu digitalnih tehnologija, poljoprivrednici smanjuju rizike i ne gube prinos pa istovremeno povećavaju kvalitet proizvoda i stvaraju uštede. Potrošači zahvaljujući tome dobijaju bolji proizvod koji je manje tretiran pesticidima, a priroda ima koristi od manjeg otpuštanja ugljen dioksida u atmosferu.

Osim finansiranja kroz EU projekte, za potrebe ostvarenja navedenih ciljeva i sama Evropska unija preduzima određene korake, i to uvođenjem Zelenog plana (Green deal), seta politika kojima se, među ostalim, planira smanjenje korišćenja pesticida za 50 odsto kao i povećanje zastupljenosti organske proizvodnje za 25 odsto. 

Digitalizacija pomaže poljoprivrednicima u postizanju konkurentnosti

Svi poljoprivrednici koji će biti deo tih politika, koji će štititi životnu sredinu, oslanjajući se pritom na digitalizaciju, dobiće podršku od Evropske Unije, odnosno imaće veće šanse da se apliciraju na određeni EU projekat. Tako će i prihodi poljoprivrednika direktno zavisiti od toga koliko su spremni da prihvate alate i načine budućnosti. 

Takođe su identifikovane kritične potrebe (problemi) poljoprivrednika koji se mogu rešiti primenom tehnologija u poljoprivredi, a to su:

  • nedostatak tržišnih veza između proizvođača i potrošača,
  • nedovoljno združivanje (koordinacija i skladištenje) i integracija proizvodnje u lance vrednosti, uprkos finansijskoj podršci dodeljenoj proizvođačima,
  • slaba distribucija po celoj zemlji.

Digitalizacija povećava konkurentnost

Digitalizacija pomaže poljoprivrednicima u postizanju konkurentnosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru kao i problemima u vezi sa proizvodnjom i distribucijom hrane tako da putem digitalnih kanala povećava potencijal za agregaciju poljoprivrednika i tržišta, ali i omogućava transparentnost hrane. 

Transparentnost proizvodnje ključ je uspeha, naročito pri približavanju krajnjim korisnicima kako bi im se omogućilo da znaju što stoji iza hrane koju kupuju. U današnje vreme sve veći broj otkupljivača i prerađivača zahteva poštovanje njihovih standarda, zasnovanih na praćenju i primeni agrohemikalija, gde je potreban potpuni digitalni dokaz o sledivosti i digitalizaciji kako bi se osigurao pristup tržištu.

Uz primenu digitalnih tehnologija, poljoprivrednici smanjuju rizike i ne gube prinos

Kako bi zadovoljili standarde i bili prepoznatljivi i konkurentniji, pomoću digitalnih rešenja poljoprivrednici mogu predstaviti svoju proizvodnju i primenjenu praksu. To je izuzetno važno za one koji moraju da slede određene standarde u proizvodnji, poput Global GAP -a, Sojinog certifikata, ISCC-a i ostalih. Potrošačima ipak daje detaljan uvid u proizvodnju, omogućava veći i bolji izbor, ali i povećava sigurnost hrane.

Digitalizacija poljoprivrede stoga može biti rešenje za značajno povećanje konkurentnosti samog poljoprivrednika uz istovremeni globalni doprinos.  


Tagovi

AGRIVI Digitalizacija EU projekti Konkurentnost Zeleni plan


Autorka

Tanja Folnović

Više [+]

Koordinatorka kancelarije korisničke podrške u kompaniji AGRIVI koja digitalizuje poljoprivrednu proizvodnju. Svoje znanje koje je stekla na Agronomskom fakultetu danas koristi kako bi poljoprivrednicima pomogla da dostignu profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju uz pomoć tehnologije i softver AGRIVI.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/