Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI
  • 02.01.2022. 12:00

Deljenjem znanja do veće efikasnosti u poljoprivredi

Kada kompanije sarađuju sa mrežom poljoprivrednika i otkriju da su pojedine prakse ili primenjeni proizvodi razlog većeg prinosa, mogu ih preporučiti drugima kako bi i oni poboljšali svoju efikasnost, objašnjavaju iz kompanije AGRIVI.

Foto: Bigstock/budabar
  • 350
  • 295
  • 0

Poljoprivredna industrija danas se suočava sa velikim izazovima. S jedne strane, proizvođači su pod pritiskom proizvodnje većih prinosa kako bi se prehranilo rastuće stanovništvo. S druge moraju da povećaju svoj prinos korišćenjem manje proizvodnih resursa i smanjenjem klimatskog i ekološkog otiska. Bilo da se bave proizvodnjom hrane ili useva za dalju industrijsku preradu, oni kao i agrarna preduzeća moraju da budu što efikasniji kako bi mogli da odgovore na trenutne globalne izazove.

Postizanje efikasne biljne proizvodnje nije cilj samo za poljoprivrednika, već i za kompanije koje sarađuju sa njima bilo za otkup useva za preradu, prodaju semena, zaštitnih sredstava, đubriva i drugih repromaterijala.

Stoga preduzeća koja prodaju repromaterijal mogu unaprediti i sopstveno poslovanje. U slučaju firmi za preradu hrane, to je moguće kroz obezbeđivanje sigurnosti snabdevenosti količinama, a onih koje proizvode repromaterijal, poboljšanje efikasnosti poljoprivrednika znači poboljšanje lojalnosti i celokupne saradnje.

Deljenje znanja kao ključ za efikasnu proizvodnju

Poljoprivrednici znaju kako da proizvedu svoje useve. Ipak, zbog različitosti klimatskih i agroekoloških uslova u biljnoj proizvodnji, mnogi su suočeni s izazovima u postizanju optimalnog prinosa. Da bi mogli da prehrane svoje porodice i zarade novac, moraju da proizvode više i prodaju svoje useve po odgovarajućoj ceni. Budući da ona obično zavisi od kvaliteta useva i vremena isporuke, potrebna im je sva moguća pomoć kako bi postigli svoje proizvodne ciljeve.

To je situacija u kojoj prehrambene kompanije mogu da igraju važnu ulogu. Kada sarađuju sa mrežom poljoprivrednika, mogu identifikovati koji od njih su najefikasniji po prinosu, kvalitetu, održivosti i sigurnosti hrane. Kada identifikuju one najefikasnije, mogu da istraže razloge zbog kojih su neki ostvarili veće prinose u odnosu na druge.

Ponekad razlog veće produktivnosti mogu biti vreme, svojstva zemljišta i ostali agroekološki uslovi. Međutim, u nekim slučajevima razlozi su u primeni određenih đubriva i zaštitnih sredstava ili u načinu navodnjavanja. U slučaju kada kompanija otkrije da su pojedine prakse ili primenjeni proizvodi razlog većeg prinosa, može ih preporučiti drugima kako bi i oni poboljšali svoju efikasnost.

Kako pomaže AGRIVI?

Kao jedan od vodećih softvera za upravljanje ovom proizvodnjom, AGRIVI pomaže poljoprivrednicima i agro kompanijama da povećaju svoju efikasnost kroz poboljšanje prinosa, kvalitet useva, sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje, uz postizanje optimizacije troškova. Koristeći našu platformu, firme mogu lako da identifikuju najefikasnije proizvođače u svojoj mreži i analiziraju pozadinu njihovog uspeha, bilo da je to povezano sa zemljištem i klimatskim uslovima ili s proizvođačkim praksama i primenom pojedinih proizvoda.

AGRIVI omogućava kompanijama i direktnu komunikaciju s poljoprivrednicima (Foto: AGRIVI)

Ako razlog većeg prinosa leži u specifičnim agroekološkim i klimatskim uslovima, onda firma može da da preporuke poljoprivrednicima koji nisu toliko produktivni da uzgajaju neke druge kulture i sorte koje su prikladnije za određenu lokaciju. S druge strane, ako svi imaju slične agroekološke i klimatske uslove, tada može da analizira koje su to proizvodne prakse dovele do većeg prinosa i kvaliteta useva kako bi te prakse podelile sa drugima koji su manje efikasni.

Na taj način mogu definisati spisak najboljih proizvođačkih praksi za svaki usev posebno i dati detaljne smernice o obavljanju određene aktivnosti, na primer kada je optimalno vreme za obavljanje određene prakse, koje proizvode treba da koriste i u kojoj količini.

Uz deljenje najboljih proizvođačkih praksi, AGRIVI im omogućava i direktnu komunikaciju sa svakim od svojih poljoprivrednika. Tako one mogu da povećaju efikasnost svojih proizvođača obaveštavanjem o mogućim vremenskim nepogodama, štetočinama ili novim komercijalnim proizvodima, sortama i ostalim relevantnim novostima.

Uz pomoć precizne vremenske prognoze, satelitskih snimaka i alarma za bolesti i štetočine, mogu vrlo lako da upoznaju svoje poljoprivrednike o mogućim pretnjama i spreče gubitke prinosa. Budući da efikasnost nastaje optimizacijom korišćenja proizvodnih resursa, AGRIVI omogućava kompanijama da prate uslove na polju i usevima i planiraju sve aktivnosti obzirom na vreme, svojstva zemljišta i uopšteno stanje useva.


Tagovi

Deljenje Znanje Komunikacija Agrivi


Autorka

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager kompanije Agrivi, zadužena za analizu, dokumentovanje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, sprovođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovorna je za uspešnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/