Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 05.12.2015. 17:00

Da li je referendum rešenje za Zakon o zemljištu?

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, zatražio je da se povuku izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i najavio da će, ukoliko se to ne dogodi, tražiti izjašnjavanje građana na referendumu

Foto: lsv.rs
  • 72
  • 2
  • 0

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, zatražio je da se povuku izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i najavio da će, ukoliko se to ne dogodi, tražiti izjašnjavanje građana na referendumu.

Počelo prikupljanje potpisa

Čanak je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je LSV počela da prikuplja 100.000 potpisa kojima bi se tražilo izjašnjavanje na referendumu. "Očigledno da zakon o poljoprivrednom zemljištu ima izuzetnu potrebu da prođe. Ja sam upozorio ukoliko se ne povuče, da će to dovesti do velikih problema. Ne može se policijom zaustavljati svaki traktor koji se pojavi na ulici", rekao je Čanak novinarima, posle razgovora sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković.

Za ovakav zakon potreban je širi konsenzus

On je istakao da je nemoguće doneti takav zakon bez šireg konsenzusa i da će doći do nemira u zemlji ako se ne povuče."Ovo je neprihvatljivo, ovo može biti izvor nestabilnosti u državi koju niko ne želi", upozorio je Čanak. Neprihvatljive odredbe zakona za LSV su, prema Čankovim rečima, netransprentnost prilikom dodele zemljišta u dugoročan zakup, centralizacija, davanje 30 odsto državnog zemljišta dugročnom zakupcu na period od 30 godina i pravo preče kupovine. "Recimo, paori u atarima oko sela neće imati od čega da žive ako te atare zakupi neko drugi. To nije samo političko, već duboko socijalno pitanje", rekao je Čanak.

Vlada Srbije je 5. novembra usvojila predlog Ministarstva poljoprivrede za izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Mreža za restituciju u Srbiji uputila je 20. novembra predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću inicijativu da povuče iz procedure izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu upozorivši da se državno zemljište ne sme prodavati pre nego što se obavi restitucija.

Pojedina udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine i Mačve, zbog neslaganjem sa izmenama, organizovala su protestnu vožnju do Beograda, ali ih je policija zaustavila na putevima oko većih mesta, na izlazu iz Novog Sada, u Kikindi, Zrenjaninu, Zmajevu.

Foto: lsv.rs


Izvori

beta.rs


Tagovi

Nenad Čanak Protesti poljoprivrednika Zakon o zemljištu Snežana Bogosavljević Bošković Referendum Aleksandar Vučić Restitucija Zakup zemljišta