Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posledice suše
  • 12.08.2022. 15:00

Da li će nestašica vode postati "novo normalno" za Evropu?

Poljoprivredna proizvodnja je na udaru i trpi velike posledice. Preti značajna nestašica mleka tokom jeseni i zime.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 309
  • 244
  • 0

Stručnjaci upozoravaju da će suve zime i vrela leta izazvana globalnim zagrevanjem imati za posledicu nestašicu vode, što će postati "novo normalno", prenosi Guardian.

Vreli talas i ekstremna suša u Evropi u poslednjih nekoliko decenija pogodila je sve sfere života. Evropska komisija je upozorila na kritičnu situaciju u više regiona na osnovu proračuna Evropske opservatorije za sušu da je 45 odsto teritorije EU sredinom jula bilo pod upozorenjem na sušu, a 15 odsto je već na crvenoj uzbuni.

Rezerve vode sve manje

U Francuskoj je premijerka Elizabet Born prošle sedmice aktivirala kriznu jedinicu da se uhvati u koštac sa sušom. Više od 100 opština nema tekuću vodu za piće i snabdevaju se cisternama.

"Moraćemo da se naviknemo na epizode ovog tipa. Prilagođavanje više nije opcija, već obaveza", izjavio je ministar za zelenu tranziciju Kristof Beču.

Evropa pogođena vrelim talasom i sušom

Zbog 85 odsto manje padavina u julu i najniže površinske vlažnosti zemljišta uvedena su ograničenja za vodu u 93 od 96 departmana u državi. Njih 62 su klasifikovana kao krizno područje.

Poljoprivredna proizvodnja je na udaru i trpi velike posljedice. Ministar poljoprivrede upozorio je da će žetva kukuruza verovatno biti niža preko 18 odsto nego prošle godine. Nedostatak stočne hrane može dovesti do značajnih nestašica mleka tokom jeseni i zime.

U Španiji je situacija još teža. Rezerve vode su najniže i sve vreme su do 40 odsto. Zbog sedmične potrošnje one padaju po stopi od 1,5 odsto. U proteklih 60 godina ovo je najsušniji period. U poslednja tri meseca bilo je manje od polovine očekivanih padavina, a nametnuta su ograničenja za domaće stanovnike. Poljoprivrednici ilegalno eksploatišu vodne resurse, a oživljavanje turizma je dovelo do porasta potrošnje.

Ograničavanje potrošnje

Ova godina će biti zabeležena kao najtoplija i najsušnija do sada u Italiji.

"Ne znam više šta treba da uradimo da bi klimatska kriza postala politička tema", izjavio je predsednik italijanskog meteorološkog društva Luka Merkali. Upitao je zašto se i dalje čeka da ovakvo stanje postane prioritet.

Najupečatljiviji pokazatelj vodne krize kroz koju prolazi Italija je reka Po, koja je skoro presušila. Vlada je početkom jula proglasila vanrednu situaciju zbog suše u pet severnih regiona, ograničavajući potrošnju vode za piće.

Razorne posledice suše u Italiji: Ugroženo 332 hiljade imanja i farmi

Dolina reke Po čini oko 40 odsto poljoprivredne proizvodnje ove države, a poljoprivrednici upozoravaju da bi 60 odsto roda moglo biti izgubljeno. Nedostaje voda za zalivanje, a još opasniji problem je prodiranje slane vode u deltu reke.

Ugrožena je i nemačka Rajna. Njen vodostaj je pao, a kako je ova reka vitalan rečni put severozapadne Evrope u pitanje je doveden transport robe i povezanost nemačkog industrijskog središta sa lukama Roterdam i Antverpen. Pojedini brodovi rade sa 25 odsto kapaciteta kako bi izbegli nasukavanje, što povećava troškove transporta.

U Švajcarskoj je najteže pogođena proizvodnja mleka. Vlasti u Fribourgu, Juri i Nojhatelu morale su da dozvole ispašu na livadama na kojima je to bilo zabranjeno. Pašnjaci na planinama su suvi, a ispaša je dozvoljena do septembra. U kantonu Obvalden u blizini Lucerna, morala je da bude pozvana vojska da helikopterom transportuje vodu od jezera Sarnen do žednih krava u selu Kerns.

Zvaničnu nestašicu vode proglasila je Holandija, a još nije uvedeno ograničenje potrošnje u domaćinstvima.

Toplotni talas u Evropi mestimično rušio julske rekorde svih vremena

Belgijski prognostičari su prijavili najsušniji jul od 1885 godine. Poljoprivrednicima je zabranjeno da crpe vodu za useve. Ipak, dolazi do isušuvanja tresetišta zbog niskog nivoa podzemnih voda. Ugrožene su divlje životinje. Nivo vode u kanalima i rekama je nizak. Trinaest opština u Ardenima je zabranilo stanovnicima da pune bazene.

Naučnici kažu da bi klimatski slom uskoro mogao dovesti do učestalosti letnjih suša u zapadnoj Evropi. Ako se ne promeni ponašanje i emisije štetnih gasova, karbona, ekstremne suše bi se mogle dešavati svake dve do tri godine.


Tagovi

Suša Nestašica vode Nizak nivo vode Nestašica mleka Reka Rajna Reka Po


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)