Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klima
  • 27.09.2022. 09:00
  • Šumadijski okrug, Belosavci, Topola

Cvetao bagrem po drugi put: Zima će biti oštra i duga?

Uvek se govorilo da kada cveta voće po drugi put biće opasna zima, sad da li je to zaista tako ili je samo neko narodno verovanje niko nije zabeležio sa sigurnošću, kažu meštani topolske opštine.

Foto: Toppress/A. Andrović
  • 380
  • 166
  • 0

Vegetacija je za većinu biljaka pred samim krajem, međutim vremenska klackalica zbunila je pojedine biljne vrste pa su procvetale ponovo i to u zadnjoj sedmici septembra, prenosi Toppress.

"Ovih dana sve nas je iznenadila pojava cvetanja pojedinih voćnih vrsta kao što je višnja, ali i cvetanje bagrema i kestena. U početku nisam mogao da verujem kad sam iz daljine primetio da se beli cvet, ali kad sam prišao bliže bagrem je cvetao kao da je proleće uveliko u toku", kaže za ovaj medij meštanin sela Belosavci kod Topole, gde je i uočena ova fenofaza.

Uskoro će mrazevi

Prema rečima starijih iz ovog sela ovakva pojava nagoveštava da će zima biti oštra i duga.

"Uvek se govorilo da kada cveta voće po drugi put biće opasna zima, sad da li je to zaista tako ili je samo neko narodno verovanje niko nije zabeležio sa sigurnošću. Uglavnom, za biljku verovatno nije dobro jer dolaze hladni dani i uskoro će mrazevi pa će sigurno i biti oštećenja", prepričavaju meštani.

Opet cveta i rađa voće, biće oštra zima!?

Podsetimo, istu pojavu zabeležili smo i jeseni 2019. godine kada su cvetale jabuke i kruške. Agronomi kažu međutim, da je jesenji behar izmamilo neuobičajeno toplo vreme za to doba godine i da bi voćari umesto "babskim pričama" trebalo više pažnje da posvete agrotehničkim merama, kako bi im zasadi što spremnije dočekali snegove

Stručnjaci iz oblasti voćarstva potvrđuju da za biljku nije dobro kada cveta u periodu kad joj vreme nije, a ovakva pojava je upravo posledica klimatskih promena, odnosno fiziološkog poremećaja u biljci.


Tagovi

Cvetao bagrem Oštra zima Promena klime Fiziološki poremećaj biljke Prognoza zime


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...