Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 25.07.2022. 15:00

Cene žitarica porasle zbog raketnog napada na Odesu

Posle pada cena zbog potpisivanja ugovora o deblokadi luka novi događaj je izazavao ponovni rast na svetskom tržištu.

Foto: Depositphoto/IgorStrukov
  • 3.298
  • 563
  • 0

Prošle nedelje je potpisivanje dogovora o deblokadi crnomorskih luka pokrenuo pad cena žitarica na svetskom tržištu, ali je raketni napad na Odesu, već u subotu, izazavao ponovni rast, izveštava Agrarheute.

U petak je cena pšenice na evropskom tržištu fjučersa pala za 25 evra, na 325,75 evra po toni, dok su decembarski ugovori završili na 312,50 evra po toni. Ovo su od marta najniže cene.

Cena kukuruza za avgust iznosila je 323 evra, a nova berba kukuruza 302 evra po toni. U SAD cene pšenice su pale na 7,59 dolara po bušelu.

Novi događaji, novi rast cene

Vest da se desio raketni napad na luku Odesu je ponovo uzburkao tržište žitarica i izazvao novi skok cena. Na čikaškom fjučers tržištu cene pšenice porasle su na 7,85 dolara po bušelu (oko 288 dolara/t, op.a.) što se očekuje i za evropsko. 

Ukrajinske vlasti su saopštile da se nastavljaju pripreme za nastavak izvoza žitarica iz crnomorskih luka. 

80 brodova i dalje blokira luke

Prema informacijama koje su dali evropski trgovci žitom, transportni brodovi za rasute terete će verovatno biti uglavnom turski ili grčki, pri čemu Grčka ima najveću flotu. Mogu transportovati 20.000 do 70.000 tona žitarica odjednom.

Zajednički koordinacioni centar (JCC), sastavljen od članova iz sve četiri strane, nadgledaće one koji prolaze Crnim morem. Za transport proizvoda poput brašna ili testenine koji su već prerađeni u Ukrajini, mogli bi se koristiti kontejnerski brodovi velikih europskih kompanija. Njih u Istanbulu moraju pregledati predstavnici pre nego što otplove u Ukrajinu kako bi se uverili da ne voze oružje.

Brodove će redovno pregledavati (Foto: Depositphotos/milanchikov (ilustracija)

Trenutno je preko 80 brodova još uvek blokirano u ukrajinskim lukama, a veliki deo je napunjen teretom, najviše žitom. Oni moraju napustiti luke pre dolaska novih.

Skuplji izvoz 

Visoke premije rizika će verovatno poskupiti izvoz žitarica. Kompanijama i vlasnicima brodova potrebna je finansijska sigurnost za obavljanje rizičnih izvoza iz miniranih luka i voda.

Predstavnik brodarske industrije rekao je da se mora pokazati da su rute zaista sigurne, jer niko ne želi da izgubi brod.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Ukrajinske luke Rast cijena Skuplji izvoz


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta