Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 27.12.2022. 18:00

Cene poljoprivrednih proizvoda u EU nastavile da rastu u trećem tromesečju 2022.

U periodu između trećeg kvartala 2021. i trećeg kvartala 2022; naglo je porasla prosečna cena poljoprivrednih proizvoda u EU.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 216
  • 56
  • 0

Cene poljoprivrednih proizvoda u EU nastavile su da rastu u trećem kvartalu 2022. godine prema podacima Evropskog statističkog zavoda Eurostat. Na to je značajno uticao sukob u Ukrajini.

Rusija i Ukrajina su bile glavni izvoznici žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica (posebno suncokreta) i đubriva. Do povećanja cena energije dovele su akcije za postepeno ukidanje zavisnosti EU od ruskih fosilnih goriva. Sve je podstaklo nagli rast cena ključnih poljoprivrednih proizvoda i inputa.

Nagli rast cena ključnih poljoprivrednih proizvoda i inputa

U periodu između trećeg kvartala 2021. i trećeg kvartala 2022; naglo su porasle prosečne cene poljoprivrednih proizvoda u EU u celini za 30 odsto za istu "korpu". To je predstavljalo dodatno ubrzanje rasta od 25 odsto između Q2 2021. i Q2 2022. Posebno snažno povećanje zabeleženo je za žitarice od 52 odsto, jaja 49 i mleko 42 odsto.

Svetske cene hrane u novembru skoro nepromenjene, najviše poskupeo šećer

Za isti period, prosečna cena roba i usluga koje se trenutno koriste u poljoprivredi (tj. inputa koji nisu povezani s investicijama) za EU u celini porasla je za 35 odsto za istu korpu inputa, što je bila slična stopa rasta između Q2 2021. i Q2 2022. od 36 odsto. Unutar ove korpe došlo je do značajnih poskupljenja. Tako se prosečna cena đubriva i poboljšivača zemljišta u EU udvostručila 101 odsto, uz nagli rast i energije i maziva 60 i stočne hrane 35 odsto.

Poređenje trećeg kvartala ove godine s istim periodom lani

Između Q3 2021. i Q3 2022. prosečna cena oba inputa koja nisu povezana s investicijama i poljoprivrednom proizvodnjom porasla je u svakoj državi članici. Najveće stope rasta prosečne cene poljoprivredne proizvodnje u ovom periodu zabeležene su u Mađarskoj 61, Litvaniji 54 i Slovačkoj 46 odsto, dok su najmanje zabeležene na Kipru i Malti po pet i Grčkoj devet odsto.

Kada je reč o inputima koji se ne odnose na investicije, najveće stope rasta prosečne cene zabeležene su u Litvaniji 73, Latviji 68 i Mađarskoj 60 odsto, a najmanje na Malti 13, Danskoj 24 i Italiji 25 odsto.


Tagovi

Eurostat Cene poljoprivrednih proizvoda Cene poljoprivrednih inputa Poljoprivreda Inputi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.