Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fosforna đubriva
  • 03.05.2021. 07:30

Čeka nas poskupljenje đubriva jer svet ima zaliha fosfora za samo 300 godina?

Samo nekoliko zemalja na svetu vlasnice su 85 odsto poznatih rezervi fosfora. Smanjenje postojećih zaliha moglo bi da dovede do poskupljenja fosfornih đubriva, a postoje i načini kako se on može povratiti.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 807
  • 108
  • 0

Svetske zalihe fosfora (P) se smanjuju, što bi moglo da prouzrokuje i rast cena đubriva. Međutim, postoje načini na koje se ovaj hemijski element može povratiti iz kanalizacionog mulja, gnojnice ili digestata. Osim toga, povećanje njegove efikasnosti još je jedan važan pristup održivoj upotrebi ograničenih resursa, piše Praxis-agrar.

Prema važnosti elemenata za ishranu bilja, smestio se odmah iza azota. Deo njegovih potrebnih količina poljoprivrednici unose stajnjakom i kompostom, međutim konvencionalni proizvođači većinom pribegavaju sintetičkim đubrivima dok ekološki proizvođači koriste čisti kameni fosfat koji većinom dolazi iz ležišta izvan Evrope.

Samo nekoliko zemalja na svetu vlasnice su 85 odsto poznatih rezervi. Najveće zalihe, gotovo tri četvrtine su u Maroku, a na listi su se našle još i Kina, Alžir, Sirija, Brazil i Južnoafrička Republika. Ali, prema procenama, one će trajati još oko 300 godina ako nastave da se upotrebljavaju iste količine.

Siromašne zemlje već ne mogu da ga priušte

Sve veći nedostatak rezervi mogao bi da znači da će preostali fosfat postati sve skuplji. U siromašnijim zemljama sveta mnogi poljoprivrednici već sada teško mogu da priušte njegova đubriva - što je rezultiralo time da su tamošnja zemljišta sve siromašnija ovim elementom. Iako to još nije slučaj u Evropi, taj bi problem mogao doći i do nas. Zbog toga je on već nekoliko godina na listi EU za kritične sirovine.

Stručnjaci upozoravaju da je bitno sačuvati postojeće rezerve i ekonomičnije upravljati njima. Kažu i da će biti potrebno zatvarati cikluse hraniva (količina organskih materija koje se apsorbiraju i pohranjuju u zemljištu, nap.a.) i obnavljati neiskorišćen potencijal iz otpada i nusproizvoda. Za to postoji nekoliko pristupa. Iako su neki još u fazi razrade, drugi su već stigli na tržište.

Korišćenje kanalizacijskog mulja već se upotrebljava dugi niz godina. Sadrži i značajne količine zagađujućih materija kao što su teški metali, farmaceutski ostaci i plastika, koji potom završe u zemlji. Iz tog razloga, a i zbog potrebne izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, smanjuje se njegova upotreba.

Druga mogućnost je pretvaranje kanalizacijskog mulja u pepeo. Budući da se on ne može koristiti direktno za fertilizaciju zbog slabe dostupnosti hranljivih sastojaka i visokog nivoa zagađujućih materija, treba ga dodatno obraditi.

Reciklirana fosforna đubriva 

Prema Nemačkoj platformi za fosfor (DPP), reciklirana fosforna đubriva već su dostupna, ali ne u velikim količinama. Za očekivati je da će se u skorije vreme snabdevenost njegovih reciklata povećati.

Kako bi se bolje iskoristio onaj dostupan u zemljištu, postoje mere poput kalcifikacije zemljišta radi dobijanja optimalnog pH, poboljšanje snabdevenosti humusom ili uzgoj biljaka sa intenzivnim i dubokim korenovim sistemom.

Univerztet "Bayreuth" i ono u Kopenhagenu otkrili su da fosfor koji je čvrsto vezan u zemljištu može postati dostupan ciljanim đubrenjem silicijumom. Prema naučnicima, ako poljoprivrednici dodaju tačno određene količine ovog elementa u zemljište, mogli bi neko vreme, čak nekoliko godina, proizvoditi bez đubriva koja ga sadrže i to bez gubitka prinosa.


Tagovi

Fosfor Zalihe Fosforna đubriva Cene đubriva


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.