Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Bugarskoj
  • 09.09.2021. 18:00
  • Bugarska

Bugarski vinogradari blokirali ulice zbog niskih otkupnih cena grožđa

Besni su i zbog premalih podsticaja kao i visokih troškova proizvodnje zbog čega nisu konkurentni ostalim državama članicama EU.

Foto: Depositphotos/temis1964
  • 137
  • 42
  • 0

Vinogradari iz okoline bugarskog grada Pomorije prošle nedelje traktorima su blokirali lokalne saobraćajnice i rasuli grožđe po ulici zbog niskih otkupnih cena tog voća, piše agronovinite.

Članovi Nacionalnog udruženja bugarskog vinogradarstva (NSCL), koje uključuje proizvođače grožđa, rasadničare, vinare i naučnike ističu da je nedostatak strategije usmerene prema budućnosti kao i dugoročnoj politici u toj industriji dovelo do smanjenja površina pod vinovom lozom u toj zemlji tokom poslednjih 20 godina.

Prema njima, jedna od najvažnijih i neophodnih mera je osiguravanje dodatnih državnih podsticaja za taj sektor.

"Mi smo jedina zemlja u kojoj su one isključene jer se vinsko grožđe ne smatra voćem", upozorili su rekavši da u ostalim članicama Evropske unije subvencije iznose oko 300 evra po dekaru (1 dekar = 1.000 m2, op.a.), dok je u toj zemlji poslednjih pet do šest godina dosegla najviše 22 evra po toj jedinici površine. 

Troškovi na nivou EU-a, ali ne i podsticaji? 

Istovremeno, troškovi uzgoja i proizvodnje isti su kao i u drugim državama članicama EU-a, a rastu iz godine u godinu. Do sada su vinogradari odlagali proteste jer su se nadali da će zajedno sa vladom uspeti da razviju dugoročnu, održivu strategiju zasnovanu na tržišnim načelima i konkurentnim uslovima kako za bugarske vinogradare, tako i za njihove kolege iz EU.

"Vinogradi u našoj zemlji propadaju, otkupne cene grožđa su sramotno niske. Već nekoliko godina upozoravamo sve institucije na katastrofalnu situaciju, ali nismo dobili konkretan odgovor", napomenuli su. Istakli su i da otkupna cena kilograma ovog voća tamo košta između 0,80 i 0,90 bugarskih leva (0,41 - 0,46 evra, op.a.), a da bi sektor opstao, ona mora biti najmanje jedan lev.

Ovo je udruženje održalo niz sastanaka sa ministrom poljoprivrede Hristom Bozukovom i zamenikom ministra Javorom Gečevom, kao i s Krašimirom Koevom, izvršnim direktorom Izvršne agencije za vinovu lozu i vino, ali bez uspeha. Organizacija insistira na preduzimanju hitnih mera kako bi se vinski sektor izvukao iz kolapsa u kojem se nalazi poslednjih godina.


Tagovi

Bugarska Protesti Vinogradari Cene grožđa Troškovi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]