Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u EU poljoprivredi
  • 03.01.2018. 16:00

Budućnost ZPP: Gde su sve žene?

Poslednjih godina raste broj poljoprivrednih gazdinstava koje vode žene.

Foto: Wavebreak Media Ltd/ Bigstock
  • 194
  • 8
  • 0

Dok se poljoprivredom, kao i mnogim drugim zanimanjima, i dalje pretežno bave muškaraci, raste broj poljoprivrednih gazdinstava koje vode žene. Najnoviji dostupni podaci (iz Eurostata, 2013.) govore da u proseku na oko 30% gazdinstava širom EU upravljaju žene, ali taj podatak krije prilično velike razlike između pojedinih zemalja. Na primer, u Holandiji je to nešto više od 5%, a oko 47% u Litvaniji, piše Evropska komisija.

Podsticajno je da udeo ženskih poljoprivrednika raste, iako polako: 2005. godine oko 27% poljoprivrednih gazdinstava EU-28 bilo je u vlasništvu žena, a najveći deo rasta proizlazi iz proširenja EU od 2004. godine, a zemlje članice istočno, uopšte, imaju tendenciju da imaju više gazdinstava u vlasništvu žena, nego one na zapadu.

Output po gazdinstvu bio 12.000 evra

Prosečna veličina gazdinstva kojim upravljaju žene je 6,4 hektara, manje od polovine od 14,4 ha od gazdinstva kojim upravljaju muškarci. U pogledu outputa po gazdinstvu, on je kod žena takođe znatno niži od muških kolega: nešto manje od 12.000 evra u 2013. godini u poređenju sa gotovo 40.000 evra. To odražava činjenicu da poljoprivrednice upravljaju sa daleko manje zemlje - 12%, dok muškarci sa 61% (preostalih 27% zemljišta imaju pravne osobe, kao što su kompanije). Ove varijacije znatno su manje izražene u novijim zemljama EU, gde je prosečna farma, koju vode žene, oko 3,4 ha u poređenju sa 6 ha koje vode muškarci.

Evropski poljoprivredni sektor dominira starijom populacijom, a to je svakako istina kada se radi o ženama poljoprivrednicama. Podaci pokazuju da su samo 4,9% poljoprivrednika ispod 35 godina žene, u poređenju sa 6,4% za muškarce. Ipak, na drugom kraju lestvice, većina poljoprivrednika preko 65 godina su zapravo žene, i to 40% u poređenju sa 27,6% za muškarce.

Ipak, iako su ove brojke jasno istakle da su upravitelji gazdinstava još uvek uglavnom muškarci, podaci takođe pokazuju da su žene izuzetno aktivne na farmama, bilo na porodičnim gazdinstvima (skoro 40%) gde su radnici žene ili kao redovni radnici na farmama (nešto više od 37%).

Podrška EU za žene u ruralnim područjima

Što EU može učiniti kako bi podstakla više žena da odaberu poljoprivredu kao zanimanje?

Većina mera koje podupire ili finansira Evropska unija ima za cilj da privuče zanimanje za poljoprivredu za oba pola, zapravo, podrška dohotku poljoprivrednicima, posebna podrška za mlade poljoprivrednike i savremene tehnike uzgoja, uz pomoć satelita i robota, takođe poljoprivredu čine privlačnom za oba pola.

I politika za ravnopravnost polova takođe se bavi programima ruralnog razvoja, koji se finansiraju kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku. Naime, zemlje EU-a dužne su da analiziraju položaj žena u ruralnim područjima i da uzmu u obzir rezultate ove analize prilikom izrade programa ruralnog razvoja.

Foto: Wavebreak Media Ltd/ Bigstock


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]