Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene nafte
  • 21.06.2021. 18:00

Bliži se žetva, a cene nafte vrtoglavo rastu?

Barel nafte je prošle nedelje koštao 74,04 američkih dolara, zahvaljujući oporavku najvećih svetskih ekonomija. Analitičari očekuju dalji rast.

Foto: Depositphotos/saharrr
  • 485
  • 93
  • 0

Svetske cene barela nafte prošle nedelje porasle su treću nedelju za redom i dostigle nivo koji je poslednji put zabeležen u aprilu 2019. godine. Tako je barel pre nekoliko dana koštao 74,04 američkih dolara, zahvaljujući tome što se najveće svetske ekonomije oporavljaju od pandemije SARS-CoV-2, ali i nastavku rasta potražnje.

Prema The Economic Times-u fjučersi su porasli za 0,6 odsto na 73,51 dolara za barel, dok je cena američke sirove nafte iz zapadnog Teksasa skočila za 0,8 odsto na 71,64 dolara.

"Potražnja jača brže nego ponuda, pa će biti potrebno povećati ponudu kako bi se pokrila sva potražnja", napominje Fil Flin, analitičar u kompaniji "Price Futures Group". Podršku cenama pružaju i vesti o ponovnom otvaranju ekonomija u Evropi, zahvaljujući ubrzanju procesa vakcinisanja protiv COVID-a.

Vodeći svetski trgovci naftom i američka investicijska banka "Goldman Sachs" procenjuju da bi cena barela mogla da dosegne vrednost od 100 američkih dolara do kraja 2021. godine, što je neviđeno još od 2014., izveštava Financial Times.

"Mogli ste da vidite skokove čak više od 100 dolara po barelu, do 130, ali i padanje na 35 dolara", upozorio je Vilijam Rid, izvršni direktor američke kompanije "Castleton Commodity International", tokom globalne konferencije o sirovinama i materijalima. 

"Očekujemo oporavak od Covida, zato ove cene od 70 dolara nisu toliko šokantne", istakao je rekavši kako predviđaju da će se se potražnja do kraja ove godine uglavnom vratiti na nivo pre pandemije.

Analitičari "Goldman Sachs"-a procenjuju da će barel na londonskom tržištu ovoga leta koštati 80 $ jer ubrzanje procesa vakcinisanja podstiče ekonomske aktivnosti.

"Ono u SAD-u i Evropi podstiče potražnju u isto vreme kada OPEC+ ograničava proizvodnju, što podržava cene", kaže Endi Lipov iz kompanije "Lipow Oil Associates".

U fokusu trgovaca bila je prošle nedelje ocena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će veliki proizvođači morati da povećaju proizvodnju kako bi podmirili potražnju koja bi do kraja iduće godine trebalo da se vrati na pretpandemijski nivo.


Tagovi

Cene nafte Nafta Gorivo Rast


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.