Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Energenti
  • 03.03.2022. 10:00

Bez poskupljenja gasa u Srbiji, još uvek važi ograničenje cena goriva

Nafta je skočila iznad 110 dolara po barelu, na najviši nivo u poslednjih skoro osam godina, dok se gas trguje po 2.226 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 193,95 evra po megavatčasu. Nadležni uveravaju da neće doći do poskupljenja kod nas.

Foto: Depositphotos/maxxyustas (ilustracija)
  • 539
  • 114
  • 0

Cena gasa u Evropi je potukla rekord svih vremena, skočivši za samo par sati od početka jučerašnjeg (2.3.) trgovanja za više od 500 dolara na preko 2.200 dolara za hiljadu kubika. Prema podacima sa londonske ICE berze, gas za isporuku u aprilu se trguje trenutno na holandskom TTF čvorištu po ceni od 2.226 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 193,95 evra po megavatčasu, izveštava agencija Tass, a prenosi Politika.

Da bi "utešili" i smirili građane, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavili su da će Srbija do 1. juna dobijati gas iz Rusije po ceni od 270 dolara za 1.000 metara kubnih, kao što je i dogovoreno, a do 1. juna verovatno ćemo sa tom zemljom potpisati novi desetogodišnji ugovor o dostavljanju gasa. Takođe, rečeno je da je država na vreme krenula da obezbeđuje rezerve gasa i drugih energenata, te da imamo rezerve za narednih 60 dana, izveštava RTS.

Bajatović navodi da gas u Srbiji do kraja grejne sezone neće poskupeti i objasnio da nam ruski gas pokriva određeni deo potreba, a da ostatak kupujemo na tržištu.

Nafta iznad 110 dolara po barelu

S druge strane, proizvođači nafte okupljeni u grupi OPEK+ dogovorili su se da se pridržavaju svog plana o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno i u aprilu, javlja Rojters pozivajući se na izvore iz naftne alijanse, a prenosi Tanjug. Oni su takvom odlukom, kako navodi britanska agencija, odbacili pozive SAD-a i drugih zemalja potrošača da jače povećaju proizvodnju sirove nafte, budući da su cene eksplodirale usled zapadnih sankcija Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu.

Nafta je skočila iznad 110 dolara po barelu, na najviši nivo u poslednjih skoro osam godina, zbog straha na tržištu od mogućih poremećaja sa snabdevanjem zbog pooštravanja sankcija prema Rusiji, koja je drugi najveći svetski izvoznik ovog energenta.

Podsetimo, ranije su članovi Vlade Srbije usvojili Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata, kojom Evro dizel i Evro premijum BMB 95 ostaju na 179, odnosno 171 dinar po litru.

Litru Evrosuper 95 Hrvatska je početkom februara ograničila na maksimalno 11,37 kuna (177,7 dinara), Evrodizela na 11,29 kuna (175,1 dinara) kao i Evrodizela BS plavog na 6,5 kuna za litru (101,6 dinara), sve s PDV-om. Zamrzavanje vrednosti određeno je na najduže 30 dana.

Međutim, skok cena osetio se u susednoj Bosni i Hercegovini, gde na banjalučkim pumpama, litar benzina i dizela trenutno košta od 2,57 KM do 2,69 KM (od 155 do 162 dinara). Nezavisne.com podsećaju, da je cena goriva na početku ove godine bila u proseku 2,30 maraka (139 dinara) što znači da je u ovoj godini gorivo skuplje za 30 feninga.


Tagovi

Cene gasa Cene godiva Barel Dušan Bajatović Zorana Mihailović Uredba o ograničenju Snabdevanje gasom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃