Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MHE
  • 23.07.2020. 10:30
  • Pirotski okrug, Pirot

Bez malih hidroelektrana na Staroj planini sledećih 15 godina?

Iako se nacrt novog prostornog plana Pirota smatra pozitivnim korakom, iz inicijative "Pravo na vodu" ipak izražavaju bojazan da će se određene investicije u MHE na Staroj planini eventualno ipak sprovesti u delo.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 143
  • 6
  • 0

Donošenje nacrta novog prostornog plana grada Pirota na osnovu kog će biti onemogućena izgradnja malih hidroelektrana na Staroj planini u narednih 15 godina naišla je na odobravanje među ekološkim aktivistima ali ih istovremeno to još više učvršćuje u zalaganju da se moratorijum koji predviđa zabranu izgradnje svih malih hidroelektrana donese i važi za teritoriju čitave Srbije, piše Danas.

Iako se nacrt novog prostornog plana Pirota smatra pozitivnim korakom, iz inicijative "Pravo na vodu" ipak izražavaju bojazan da će se određene investicije u MHE na Staroj planini eventualno ipak sprovesti u delo.

Složni (smo) u očuvanju reka Stare planine

U pokretu "Odbranimo reke Stare planine" kažu da će posle konsultacije sa stručnjacima, u zakonskom roku, podneti primedbe na nacrt prostornog plana, prenosi RTS.

Rupe u zakonu i argumenti

Veliki je uspeh, smatraju ljubitelji prirode, što na teritoriji grada Pirota, uprkos pritiscima i 58 raspoloživih lokacija, investitori nisu uspeli da izgrade nijednu mini hidroelektranu. Međutim, postavljaju pitanje, da li će se zabrana odnositi na investitore koji su već dobili dozvolu za izgradnju MHE u tom delu Srbije i da li će njihove investicije biti obuhvaćene novim prostornim planom ili pak on za njih neće važiti

S druge strane, zagovornici izgranje mini hidroelektrana upozoravaju da ćemo u narednih 20 do 25 godina ostati bez uglja iz kog se u najvećoj meri proizvodi struja.

Da li postoji rešenje za (ne)izgradnju MHE u Srbiji?

Kako smo ranije pisali, borba za odbranu reka od izgradnje derivacionih mini hidroelektrana (MHE) u Srbiji traje godinama unazad, a pobornici strane koja se zalaže za očuvanje prirode ne odustaju od sprečavanja investitora i države da sprovedu građenje ukupno 856 MHE na teritoriji cele Srbije. Na Staroj planini više puta sprečeni su pokušaji izgradnje ovih hidroelektrana na mnogim rekama.


Tagovi

Mini hidroelektrane Stara Planina Protesti Zakon Investicije Prostorni plan Izgradnja MHE Ekološki aktivisti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...