Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza zemljišta
  • 19.09.2020. 16:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Besplatnom analizom zemljišta do boljih prinosa

Poljoprivrednici koji žele da iskoriste ovu mogućnost potrebno je da odu u Upravu za trezor i uzmu potvrdu o aktivnom statusu Registracije poljoprivrednih gazdinstava sa podacima o strukturi biljne proizvodnje.

Foto: Gordana Nastić
  • 659
  • 35
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije pokrenulo je akciju besplatne agrohemijske analize zemljišta i na taj način omogućilo poljoprivrednicima da bez ikakve naknade iskoriste ovu meru za tri uzorka.

Poljoprivrednici koji žele da iskoriste ovu mogućnost potrebno je da odu u Upravu za trezor i uzmu potvrdu o aktivnom statusu Registracije poljoprivrednih gazdinstava sa podacima o strukturi biljne proizvodnje. Sa ovako pripremljenom dokumentcijom potrebno je da se jave savetodavcima vranjske Poljoprivredno savetodavne i stručne službe koji imaju obavezu da izađu na teren, uzmu uzorke i daju svoje mišljenje o tipu i strukturi zemljišta.

Besplatna analiza zemljišta u sremskim opštinama

Od ove godine, prema odluci ministarstva, analiza zemljišta će se obavljati u, za to, akreditovanim laboratorijama. Interesovanje za ovu meru u vranjskom kraju je velika pa otuda Nada Lazović Đoković, savetodavac za ratarstvo i Robert Širtov, savetodavac za stočarstvo u vranjskoj savetodavnoj službi su svakodnevno na terenu gde uzorkuju zemlju.

Ovu akciju treba iskoristiti

Na svom gazdinstvu ih uskoro očekuje i Slavica Đorđević iz sela Donji Vrtogoš. Iako je trenutno preokupirana berbom šljiva koju ima na preko jednog hektara ona polako priprema svu neophodnu dokumentaciju koja joj je potrebna da ostvari pravo na besplatnu analizu zemljišta.

Stručnjaci svakodnevno uzorkuju zemlju za analizu

"Mislim da ovo pravo koje je Ministarstvo poljoprivrede omogućilo poljoprivrednim proizvođačima i treba da iskoriste svi vlasnici registrovanih gazdinstva jer je to put do boljih prinosa", kaže Đorđevića.

Da je to njen prevashodni cilj u proizvodnji voća pokazuje i ovogodišnja berba šljiva gde je već uskladištila oko 22 tone prvoklasnih plodova. Dobro je rodila i kruška viljamovka od koje je ubrala oko tri tone kvalitetnog roda, a preko četiri tone prinosa očekuje i od jabuke sorte ajdared, greni smit i jonagold.

Uslov za subvencije - urađena analiza

Za analizu zemljišta priprema se i Srđan Stojiljković, proizvođač kozjeg sira i mleka iz sela Moštanica. Hteo je, kaže, da ovaj posao obavi mnogo ranije ali mu to obaveze oko proizvodnje sira i mleka nisu dozvolile. Takođe ističe da planira da poveća postojeći zasad pod jagodama i da će ovu akciju iskoristiti u te svrhe.

Savetodavac za ratarstvo, poziva sve ratare da sada kada skidaju letinu sa svojih njiva obavezno odrade i agrohemijsku analizu zemljišta i vide koliko u njemu ima hraniva. Ovu priliku, prema njenim rečima, treba da iskoriste i proizvođači grožđa, ali i malinari.

Ovu priliku treba da iskoriste vinogradari, ali i malinari

"U opštinama na jugu Srbije aktuelni su konkursi za podizanje novih zasada. Oni voćari koji žele da konkurišu za ova sredstva to neće moći da urade bez analize zemljišta", naglašava Lazović Đoković.

Kako se uzorkuje?

Savetodavac dodaje da je agrohemijska analiza zemljišta veoma bitna i za povrtare koji uzgajaju povrće u zaštićenom prostoru zbog suviška hranljivih materija u zemljištu.

"Zbog specifičnosti plasteničke proizvodnje povrtari koriste više đubriva nego što biljke mogu da usvoje. Samim tim zemljište se zaslanjuje tako da se agrohemijskom analizom obavlja korekcija kiselosti. Uzorak se u plasteničkoj proizvodnji uzima na dubini od 30 cm, a u voćarstvu na dve dubine 30 i 60 cm", kaže Lazović Đoković i dodaje da će ova akcija biti završena krajem septembra.


Foto prilog


Tagovi

Analiza zemljišta Uzorkovanje zemljišta Slavica Đorđević Srđan Stojiljković Prinosi Malinari Plastenička proizvodnja


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.