Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljište
  • 10.04.2022. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Besplatna analiza zemljišta i zašto je značajan stajnjak?

Na kvalitet svakako utiče i primena agrotehničkih mera, posebno unos mineralnih đubriva, a kao najveći problem, poljoprivredni stručnjaci ističu nedovoljan unos stajnjaka, pa je otuda laboratorisjka analiza zemljišta neophodna.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.156
  • 131
  • 0

Najveći neprijatelj kvalitetu zemljišta je nekorišćenje stajnjaka kažu poljoprivredni stručnjaci, Upravo zbog toga u prethodnom periodu su u razgovoru sa poljoprivrednicima ukazivali na značaj analize zemljišta kako bi se situacija poboljšala i kako bi proizvodni rezultati bilio bolji. Preporuka, ali i stav struke je da se poljoprivredna proizvodnja mora raditi planski, kako bi krajnji rezultat bio povoljan.

Kvalitet poljoprivrednog zemljišta nigde nije isti, a što zavisi od podneblja i regiona gde se nalazi. Na kvalitet svakako utiče i primena agrotehničkih mera, posebno unos mineralnih đubriva, a kao najveći problem, poljoprivredni stručnjaci ističu nedovoljan unos stajnjaka, pa je otuda laboratorijska analiza zemljišta neophodna. Ona se kontinuirano sprovodi poslednjih godina, tako da su paori veoma upućeni u taj segment poljoprivredne proizvodnje.

Značaj analize zemljišta

“Sam poljoprivrednik najbolje poznaje svoje zemljište. Ono što mi možemo da pomognemo kao struka je da ukažemo da se na osnovu analize zemljišta dobijaju tačne preporuke za racionalno korišćenje mineralnih đubriva, posebno u ovo vreme kada su njihove cene nesigurne, visoke i kada je mnogima ono nedostupno", kaže Jordana Ninkov iz Laboratorije za zemljište i agroekonomiju NS instituta.

Odmah zaorati po rasturanju

Stanjak je vrlo značajno organsko đubrivo i idealna hrana za siromašno zemljište, jer popravlja njegove fizičke, hemijske i biološke osobine. Trebalo bi ga odmah nakon rasturanja i zaorati, jer svakim danom on gubi sva svojstva koja su hranljiva za zemljište i zbog kojih se i unose. Istraživanja su pokazala da rasturen stanjak na njivi posle 24 sata izgubi 20 odsto hranljivih svojstava, posle 70 sati - 30 odsto, a nakon četiri dana, čak pola svoje vrednosti.

Ovome dodajmo i podatak da zemljišta na kojima se planiraju višegodišnji zasadi, zahtevaju veće količine stajnjaka, do 50 tona po hektaru i veće dubine zaoravanja - do 60 cm. Inače, stručnjaci preporučuju unos od 10 do 20 tona stanjaka svake treće ili četvrte godine.

Planska proizvodnja

Imajući u vidu činjenicu da su inputi u poljoprivrednoj proizvodnji sve skuplji, sve se mora uraditi planski. To se posebno odnosi na primer kod podizanja višegodišnjih zasada gde i najmanja greška u početku može da bude katastrofalna.

"Najvažnije je da prenesemo poljoprivrednicima taj planski pristup zasnivanju proizvodnje, pogotovo kod zasnivanja višegodišnjih zasada. Tu se mora pristupiti uređenju zemljišta po planu, na osnovu laboratorijske analize zemljišta i preporuka za đubrenje, uglavnom sve mora, što bi se reklo unapred smišljeno, a ne da bude nešto haotično i bez plana", dodaje Ninkov.

Stanjak je vrlo značajno organsko đubrivo i idealna hrana za siromašno zemljište

Ovih dana se u mnogim akreditovanim laboratorijama radi osnovna analiza plodnosti zemljišta nakon koje paori dobijaju tačne preporuke za unos mineralnih đubriva. Preporuke se moraju poštovati, jer je dobro poznato da višak, ali i manjak azotnih negativno utiče na gajeni usev.

Analiza osnovne plodnosti zemljišta počela je i u akreditovanoj laboratoriji Poljoprivredne stručne službe u Rumi. I ove godine alaniza će biti besplatna pošto je opština Ruma iz svog budžeta obezbedila pet miliona dinara za taj posao, a prema planu biće urađeno 2.200 uzoraka. Iz rumske Poljoprivredne stručne službe podsećaju poljoprivrednike da je analiza važna, ali i obavezna jer na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednici moraju svakih pet godina da rade analizu kako njihovo gazdinstvo ne bi otišlo u pasivan status.


Tagovi

Stajnjak Mineralno đubrivo Analiza zemljišta Jordana Ninkov PSSS Ruma


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".