Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest u Berlinu
  • 27.11.2019. 13:00
  • Berlin, Nemačka

Berlin blokiran traktorima - farmeri poručuju: Umorni smo jer nas za sve krive

Farmeri u Nemačkoj opet protestuju. Očekivalo se pet hiljada traktora i 10.000 učesnika u Berlinu.

Foto: Facebook/Polizeireport Berlin Brandenburg
  • 287
  • 13
  • 0

Nakon Bona u septembru i Hamburga pre desetak dana, na red je došao i Berlin u koji su poljoprivrednici iz svih delova  zemlje dolazili danima, čak 1.000 iz Istočne Frizije i Bavarske, njih 700 sa severa. Policija i organizatori očekuju da će biti 5.000 traktora sa kojima žele da dođu do Brandeburške kapije. Očekivalo se 10.000 učesnika skupa. 

Farmeri poručuju kako im je važno da se čuje i njihov glas jer, "nisu "mučitelji životinja i ubice insekata u čitavoj naciji. Umorni smo jer nas za sve krive", izjavio je Kristof Plas, poljoprivrednik iz Libenvaldea i koorganizator protesta. Kako izveštavaju mediji, ulice Bizmarkštrase i Kaiserdam postale su parkirališta traktora. 

Ne mogu se nositi sa zahtevima nemačke vlade

Nemački, ali, podsetimo, i holandski farmeri, u strahu su za svoju budućnost i za svoje potomke. Kako piše topagrar.com, među poljoprivrednicima se širi strah za egzistenciju. Sve im je teže, čak i sa visokim stepenom preduzetničkih veština, da usmere svoje farme prema zahtevima onog što od njih traži vlada, a da opstanu i da ih u nasleđe ostave svojim potomcima. 

Farmeri sa 4.000 traktora zakrčili ulice Hamburga

Ne samo što osećaju da vlada ne ceni ono što poljoprivreda čini za privredu, nego se jednostavno ne mogu nositi sa zahtevima koji su pred njih stavljeni. A koji su to konkretni zahtevi? 

Političari odluke donose "preko kolena"

Zbog očuvanja voda, upotreba đubrenja azotom ograničena je na 80 % biljnih useva što farmeri ne mogu nikako da nadomeste. Nemački farmeri ističu kako uvek nastoje biti održivi, ali nemaju izvore kojima bi povećali sadržaj humusa u tlu, a koji se takođe traži političkom agendom za zaštitu klime. 

Upozoravaju da je slična situacija i sa hemijskom zaštitom. Naime, ovu vrstu zaštite moraju zameniti mehaničkom, ali, tada će porasti potrošnja goriva

U zaštićenim područjima važe mnogi dodatni uslovi koji povećavaju troškove i poloprivrednike čine nekonkurentnima. Takođe, u Nemačkoj se puno govori o dobrobiti životinja, ali, proizvođači tvrde kako i to stvara dodatne troškove zbog čega moraju da povećaju cene svojih proizvoda. 

Najviše protestuju zato jer smatraju kako političari odluke donosi "preko kolena", bez da saslušaju njihove argumente. 

Na ovom YouTube kanalu možete uživo pratiti šta se događa na berlinskim ulicama. 


Tagovi

Protest poljoprivrednika Traktori u Berlinu Strah Egzistencija Nemački farmeri


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.