Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u Beču
  • 17.05.2021. 18:00

Beč - grad koji ima 645 PG-ova i svoj brend poljoprivrednih proizvoda

Bečka poljoprivredna komora je stvorila regionalni brend "Stadternte Wien" (Bečka gradska žetva) koji će biti oznaka tamošnjih poljoprivrednika, povrtara, vinogradara i pčelara.

Foto: Facebook/Josef Taucher
  • 94
  • 20
  • 0

Da li je proizvedeno u Beču ili ne, pokazaće regionalni brand "Stadternte Wien" (Bečka gradska žetva), koju je kreirala tamošnja poljoprivredna komora. Oznaku će nositi proizvodi tamošnjih poljoprivrednika, povrtara, vinogradara i pčelara, piše wienerzeitung.

Dobiti je mogu samo koji su uzgajani na tlu austrijske metropole, a cilj joj je da spoji urbano i poljoprivredu koja je tamo vrlo raznovrsna.

Ovaj grad ima ukupno 5.700  hektara poljoprivrednih površina, od čega oko 4.300 otpada na oranice. Oko 543 hektara koristi se za hortikulturu, pre svega za uzgoj povrća, dok se vinova loza prostire na površini od 637 hektara.

Poljoprivrednici u glavnom gradu Austrije sade preko 40 različitih vrsta povrća, a godišnji rod dosegne i preko 70.000 tona. Najčešće se uzgajaju paradajz, krastavci i paprike.

Tako blizu, tako dobro, poruka je bečkih farmera (Facebook/Josef Taucher)

Zanimljiva je činjenica i da je 2019. godine oko 65 odsto svih krastavaca proizvedenih u Austriji uzgajano upravo na tom području.

Većina proizvodi povrće i vino

Kada je reč o organskim proizvodima, ovaj grad ima 27 odsto eko farmi i 1.700 hektara zemljišta namenjenih toj proizvodnji. Poznat je i po svojim vinima. Gradsko vinogradarsko dobro "Cobenzl" koje se prostire na površini od otprilike 60 hektara i posluje više od 100 godina proizvodi vina vrhunske kvalitete koja su osvojila brojne austrijske i međunarodne nagrade. Ove godine ono se okrenulo i organskom uzgoju.

Prošle godine podignut je i nivo kvaliteta njihovog piva. Najveći udeo u smesi slada poznatog piva "Wiener Original" sada dolazi od bečkog ječma koji uzgaja 17 poljoprivrednih preduzeća na površini od 105 hektara o čemu smo ranije pisali.

Od ukupno 645 poljoprivrednih gazdinstava (PG) u Beču većina se bavi proizvodnjom povrća i vina. Ali tu su i preduzeća za ratarsku proizvodnju, uzgoj voća kao i cveća i ukrasnog bilja kao i stočarska i šumarska gazdinstva. Svojim proizvodima brojna poljoprivredna gazdinstva obogaćuju kvalitet življenja svojih sugrađana.


Tagovi

Beč Stadternte Wien Poljoprivreda Urbano Brand


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić