Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat u Evropi
  • 04.03.2022. 18:00

BASF zaustavlja nove poslove u Rusiji i Belorusiji - kako stoje druge kompanije?

Mnoge kompanije još uvek pokušavaju da izračunaju cenu svoje izloženosti Rusiji, što je brojka koja se za mnoge stalno menja sa svakim novim krugom sankcija koje najavljuju SAD, EU i Britanija.

Foto: Depositphotos/firn
  • 214
  • 32
  • 0

Sukob u Ukrajini je stavio mnoge kompanije i investitori pred novi izazov. Reuters je objavio da se radi o ponudi Moskve da ubrza njihov izlazak iz zemlje i omogući im da predaju vlasništva na upravljanje tamošnjim menadžerima, dok se ne vrate.

Andrej Belousov, prvi potpredsednik vlade, ponudio je opcije nedelju dana od ruske invazije na Ukrajinu i dan nakon što je francuska banka Société Générale upozorila da bi mogla da bude zakinuta za svoje ruske operacije, što je uzdrmalo kompanije koje žele da ostanu u zemlji.

Belousov je naveo tri ishoda za strane firme.

"Kompanija nastavlja da u potpunosti radi u Rusiji. Strani deoničari prenose svoj udeo na upravljanje ruskim partnerima i mogu se kasnije vratiti na tržište. Treći je da kompanija trajno prekida poslovanje u Rusiji, zatvara proizvodnju i otpušta zaposlene."

Sve je pod rizikom. Oni koji ostanu mogli bi se suočiti sa reakcijom na zapadnim tržištima gde javnost većinom podržava Ukrajinu, oni koji prenose deonice mogli bi da predaju ključeve uz malo garancija, dok bi se oni koji odustanu mogli suočiti sa velikim gubitkom u najboljem slučaju, ili će možda morati prodati za nominalni iznos.

BASF zaustavlja nove poslove, Pireli ostaje

Danas je objavljena informacija da BASF, najveća svetska hemijska grupa, zaustavlja nove poslove u Rusiji i Belorusiji, osim onih koji se odnose na proizvodnju hrane u sklopu humanitarnih mera. U ovoj su nemačkoj kompaniji naveli da će u Rusiji i Belorusiji ispunjavati postojeće obaveze u skladu s važećim zakonima, propisima i međunarodnim pravilima.

Treba napomenuti da je BASF donirao milion evra hitne pomoći Ukrajini, a celokupan iznos je upućen nemačkom Crvenom krstu koji pomaže sestrinsku organizaciju u Ukrajini.

Kada je reč o kompanijama vezanim uz agrarni sektor, u italijanskoj kompaniji Pireli, koja proizvodi gume, ističu da prate razvoj događaja putem posebno formiranog "kriznog odbora", dodajući da ne očekuju da će zaustaviti rad svoje dve ruske fabrike.

Njegov rival, finski Nokian Tajers, najavio je da prebacuje neke od proizvodnih linija iz Rusije.

Velike multinacionalne kompanije, poput BP-a i Shell-a, su rekle da odustaju, dok su druge za sada odložile odlazak iz Rusije. TotalEnergies je najavio ostanak, ali neće više ulagati.

IKEA planira da zatvori radnje, ali je rekla da će plaćati svojih 15.000 ruskih radnika najmanje tri meseca.

Koliku će cenu platiti? 

Mnoge kompanije još uvek pokušavaju da izračunaju cenu svoje izloženosti Rusiji, što je brojka koja se za mnoge stalno menja sa svakim novim krugom sankcija koje najavljuju Sjedinjene Države, Evropska unija i Britanija.

Do sada su globalne kompanije, banke i investitori objavili da je u pitanju iznos od preko 110 milijardi dolara, a za očekivati je dalji rast. Podaci istraživačke firme Morningstar pokazuju izloženost međunarodnih fondova u iznosu od 60 milijardi dolara, u deonicama i obveznicama.

Norveški državni fond, najveći svetski, saopštio je u četvrtak da je otpisao vrednost imovine od otprilike tri milijarde dolara koju drži u Rusiji.

Holandska banka ING objavila je najnovije informacije prema kojima je oko 700 miliona evra neotplaćenih kredita pogođeno ovim sankcijama.


Tagovi

Sankcije Rusija SAD BASF Pirelli IKEA Rat u Ukrajini


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu